joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Orice act sexual cu un minor sub 14 ani va fi încadrat ca viol

Comisia juridică din Senat a admis, marți, amendamentul potrivit căruia orice act sexual cu un minor sub 14 ani se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani.

Șerban Nicolae, cel care a inițiat amendamentul, susține că este obligatorie ridicarea limitei minime a pedepsei, de la patru la cinci ani, dar şi a celei maxime, de la 11 la 12 ani, deoarece gravitatea faptei crește când victima este un minor cu vârsta sub 14 ani, iar agresorul are peste 18 ani.
„Considerăm necesară modificarea actelor legislative care prevăd pedepsirea infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sociale a minorilor, astfel încât orice faptă care implică contact sexual cu un minor cu vârstă mai mică de 15 ani să fie în mod direct încadrată ca viol, fără a fi nevoie de dovezi care să ateste imposibilitatea victimei de a se apăra sau tentativa de a opune rezistenţă. De asemenea, considerăm necesar ca pedeapsa minimă pentru cazurile de viol şi de act sexual cu un minor să fie mărită de la trei la patru ani, având în vedere că, în prezent, foarte multe dintre pedepsele pronunţate sunt pedepse cu suspendare”, motivează cei implicați în proiectul legislativ, potrivit Agerpres.

Proiectului de act normativ arată că iniţiativa propusă urmărește creşterea pedepselor pentru cazurile de abuz împotriva minorilor, astfel încât în aceste cazuri să nu mai poată fi pronunţate sentinţe cu suspendare, în special în contextul unei diferenţe mari de vârstă.
„Totodată, diferenţa de vârstă pentru care infracţiunile nu vor fi sancţionate va scădea de la 3 la 2 ani, cu scopul de a limita situaţiile în care abuzatorul primeşte pedeapsa minimă. De asemenea, propunerea prevede creşterea vârstei minime pentru care este un astfel de act poate fi considerat consimţământ, de la 15 la 16 ani, conform legislaţiei în vigoare”, se arată în textul propus.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica