marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pensionarii craioveni s-au duelat într-un concurs de șah

Pensionarii din Craiova și-au măsurat forțele într-un concurs de șah. Evenimentul a avut loc la sediul Organizației Municipale a Pensionarilor, din cartierul Brazda lui Novac, la finalul săptămânii trecute. În joc au intrat zeci de pensionari, iar cei mai buni șahiști au fost premiați în funcție de performanță. Campionul ediției a fost Marin Murgășanu.

Clubul Pensionarilor din Craiova și-a început activitatea la data de 1 decembrie 2019, iar vârstnicii sunt prezenți zilnic la sediul din cartierul Brazda lui Novac, între orele 15:30 și 19:30. Organizația funcționează sub tutela PRO România, iar Ionel Stoian, președintele clubului îi invită pe toți pensionarii din municipiu să participle la activitățile desfășurate de club, indiferent de apartenența politică. Totodată, seniorii din Bănie ar fi încântați dacă ar atrage și copii către „sportul minții”, așa cum este considerat jocul de șah.

„Am înființat acest proiect al Clubului Pensionarilor din Craiova în luna decembrie a anului 2019. Am format o alianță verbal. Toți suntem pensionari ai municipiului. Nu facem diferențe între apartenența politică a fiecăruia și ne strângem la acest club unde au loc concursuri de șah și de table. Toată această acțiune a fost o idee mai veche și am reușit să o pun în practică alături de ceilalți pensionari. Ne apropiem de 3 luni de existență. Sperăm să fie cât mai multe. Organziăm concursuri de două sau de trei ori pe lună. Avem în jur de 40 de participanți permanenți. Pensionarii vin în număr cât mai mare la acest club. Am fi foarte încântați dacă nepoți, copii în general sau chiar și adolescenți ar veni să vadă cum se poartă cei în vârstă. Să vadă strategii de joc. Avem printre noi și șahiști de categorie. Domnul Buțu Marin a fost campion. Am fi foarte încântați dacă ar veni și tinerii să facem o echipă de șah, care în viitor ar putea să dea și un campion mondial. Aici este o ambianță foarte plăcută, iar cine vrea să se convingă este invitat să participe. Pot veni oameni din toate cartierele Craiovei, pentru că este sediul Organziației Pensionarilor din Craiova. Deja avem oameni din toate cartierele”, a spus președintele Organizației Municipale a Pensionarilor, Ionel Stoian.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În mijlocul pensionarilor din Craiova, în timpul concursului de șah, s-a aflat și Marin Buțu, unul dintre cei mai buni șahiști ai Băniei și, totodată, un senior dispus să-i inițieize pe cei mici în tainele șahului.

„Joc șah de 35 de ani. Am participat la Cupa Craiovei, la campionatul Craiovei, dar și la concursuri județene. Am fost la clubul CFR Craiova și la Universitatea Craiova. Acum, nu prea se mai fac performanțe în șahul craiovean. Acest club este o oportunitate pentru tineri, dacă aceștia ar veni să învețe șah, pentru că este sportul minții. În urmă cu 4-5 ani, mergeam la o școală din oraș și îi învățam pe copii șah. Ei erau înebuniți. Unii dintre ei chair aveau talent. Eu sunt dispus să îi inițiez pe cei mici în tainele șahului, la nivelul la care pot eu”, a declarat Marin Buțu.

Politica