joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenii și-au sărbătorit căpitanul cu o victorie în fața lui Dinamo

Echipa de volei masculin, SCMU Craiova, a câștigat meciul cu Dinamo București 3-0 (25-18, 25-22, 25-21). Partida a avut loc în Bănie și s-a disputat în cadrul etapei cu numărul 15 a Diviziei A 1. După această victorie, Craiova a urcat pe locul 2 în clasament cu 34 de puncte, la două puncte în fața celor de la Dinamo, dar la o diferență considerabilă de primul loc, ocupat de Arcada Galați, formație ce a adunat 41 de puncte.

SCM U Craiova: Jovanovic, Wawrzyńczyk 9p, Lică 17p, Lupu 7p, Sestan 13p, Olteanu 5p – Majstorivic (L). Pe parcurs a mai intrat: Călin 1p.

Victoria a fost una foarte importantă pentu olteni, nu doar prin prisma punctelor. Trupa din Bănie l-a sărbătorit pe căpitanul Laurențiu Lică, voleibalistul ce a împlinit 40 de ani. Sporitvul a fost premiat înainte de startul partidei și a fost aplaudat la scenă deschisă de supoterii din Polivalentă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Chiar dacă ne-am fi dorit mai mulți spectatori, de mult timp nu am văzut atât de mulți spectatori. Începând de la antrenori și jucători, toți ne-am făcut treaba. Sunt mândru că am făcut parte din această echipă astăzi. Dinamo nu a avut prea multe șanse. Au fost momente nesigure din partea noastră. Am confirmat victoria din tur, cand am surprins pe toată lumea. Iată că și echipele mari pot fi bătute. O să desfacem o șampanie în vestiare. Avem un meci la care ne gândim. Poate sâmbătă ne vom bucura împreună, după meciul cu Cluj”, a declarat Lică, la finalul meciului.

Clubul SCM Craiova i-a făcut un cadou căpitanului. De ziua lui, pe 11 februarie, aventura lui Lică din voleiul de performanță a fost făcută publică. Oltenii au dezvăluit cum a ajuns sportivul în Bănie.

„Evoluțiile constant bune și foarte bune l-au adus în atenția oamenilor din voleiul românesc, într-o perioadă în care Galațiul trena cu echipa de seniori în liga a doua, iar dorința de afirmare îi dădea ghes lui Laurențiu să-și croiască drumul și locul în voleiul românesc. Unul dintre antrenorii români care l-au „ochit” este Marian Giurgițeanu, Laurențiu fiind onorat de interes având în vedere imaginea școlii de volei a Craiovei, echipele de la „Titulescu” fiind permanent pe podium în competițiile juniorilor. Ivindu-se oportunitatea s-a înfiripat ideea de a pleca de acasă. Totul s-a materializat în momentul în care celebrul Ion Constantinescu „Hamlet” l-a sunat (la telefonul unei vecine a familiei) și l-a luat direct: „Mă copile, tu vrei să joci volei, sau nu vrei?!”. În drum spre Craiova, în tren cu tatăl său, plusau asupra salariului pe care să-l supună negocierii conducerii echipei de volei masculin. La acea vreme destinele voleiului erau în mâinile omului de afaceri Adi Ilinca. Au fost în biroul dânsului și au negociat ceva în jurul a 50 de dolari pe lună, ceea ce a fost acceptat pe loc (multă vreme după Adi Ilinca chiar i-a declarat că era convins că va cere cel puțin 50 de dolari pe săptămână, dar le-a acceptat cu drag cerere și a semnat imediat). A ales Craiova, chiar dacă echipa masculină era la barajul de menținere în prima ligă, baraj pe care l-a pierdut însă, dar care nu l-a dezarmat, deși era convins că va pica înțelegerea. Adi Ilinca s-a retras, dar a apărut Iulică Băloi, care i-a fost ca un tată, fiind chiar și primul lui transfer. Și a avut grijă de el pentru că nu l-a trimis să stea în cămin ci la verii lui, familia Prună, familie care avea contact cu volei, Cătălin și Cristina, copiii doamnei Mimi fiind și ei conectați la lumea voleiului și astfel impactul plecării de acasă nu a fost foarte mare. După 3 luni s-a mutat în cămin, când a resimțit greutățile unui tânăr plecat de acasă, dar și a atmosferei din lot și din camera de cămin unde, la început, au existat unele animozități. În 1998–1999 a jucat în echipa Craiovei, în Divizia B, omul de bază din teren fiind Dănuț Pascu, iar la finalul sezonului echipa a promovat după barajul cu formația din Cluj. A apărut apoi proiectul ”U” Pro Volei Craiova, pe osatura echipei de tineret a României, sportivii generațiilor ’81 și ’82. Un proiect bine structurat, cu viziune, cu oameni care știau să formeze echipe, știau să lucreze cu tinerii jucători, precum Petrică Stancu și Dănuț Pascu și cu un aport financiar consistent din partea omului de afaceri Dragoș Cotarcea”, a fost doar o parte din povestea făcută publică de clubul craiovean.

Lică are în palmares 3 titluri naţionale, 3 locuri 2, două Cupe ale României, o Cupă a Franței, Locul I în clasamentul trăgătorilor din Campionatul Franţei, peste 100 de selecţii la naţională, din 1999 și o prezență la Campionatul European din 2019.

Politica