joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ceartă în Primărie pe gunoi. Craiovenii, taxaţi suplimentar

Creşterea tarifului pentru ridicarea gunoiului a stârnit unele discuţii aprinse în şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova. Consilierii opoziţiei au votat împortiva proiectului de majorare a taxei, susţinând că este nefondată. Ei au reclamat şi faptul că nu se fac eforturi pentru colectarea selectivă. De cealaltă parte, consilierii puterii au arătat că sunt propuse scutiri de la plată pentru cei care colectează selectiv deşeurile.

Consilierii locali au avut de votat joi un proiect de hotărâre privind creşterea tarifelor pentru ridicarea gunoiului de la craioveni de către SC Salubritate. Creşterea este una semnificativă. Pentru persoanele fizice, scumpirea este de la 8,51 lei pe lună, la 10,77 lei, fără TVA. Cu TVA, craiovenii ar urma să scoată din buzunare 12,81 lei lunar.

Pentru persoanele juridice sunt două tarife.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, pentru „colectarea separată, transportul separat și depozitarea deșeurilor municipale și cele similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, fără a aduce atingerea fluxului de deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori pentru persoane juridice (agenți economici, instituții publice)persoane fizice autorizate, cabinete de avocatură, cabinete notariale, cabinete medicale, alte persoane fizice cu activități independente asimilate agenților economici”, se va plăti 126 lei pe metru cub. Pentru „Colectarea separată, transportul separat și depozitarea deșeurilor municipale și cele similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, fără a aduce atingerea fluxului de deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori deșeuri municipale”, tariful va fi de 184,52 lei pe metru cub.

Consilierul PNL Marian Vasile a afirmat că aceste taxe sunt abuzive.

„Văd că începem anul 2020 în aceeaşi manieră dezastruoasă în care punem taxe, bir craiovenilor. Nu există nici un fel de justificare responsabilă ca să mărim tariful cetăţenilor, ca să mărim taxa de salubrizare, exceptând taxa de mediu. Sunt utilaje noi. În raport ni se prezintă că au crescut cheltuielile cu întreţinerea lor. Noi nu vom vota acest lucru, mai ales că prin acest proiect de hotărâre descurajaţi orice investiţie privată. Este inacceptabil de mare taxa de salubrizare pentru persoane juridice. Persoanele juridice în Craiova sunt taxate, supertaxate, superimpozitate de către autorităţi şi noi vrem să dezvoltăm mediul economic”.

În schimb, consilierul PSD, Romulus Nicolicea a precizat că „persoanele juridice vor fi scutite de la plată pentru deşeurile colectate selectiv”.

La rândul său, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat: „La nivelul oraşului Craiova şi al judeţului Dolj, deja operează un masterplan de deşeuri. Ştiţi bine că operatorul regional deja a fost desemnat în urma unei licitaţii, acesta operează în judeţ. În Craiova, prin contract, va intra în funcţiune după montarea containerelor îngropate. În mod normal, SC Salubritate ştie că în final se va încheia contractul de delegare a serviciului de salubrizare şi cu toate acestea, această societate nu a încetat nici o clipă să se doteze, să-şi desfăşoare activitatea. În privinţa colectării selective, nici aici nu s-a oprit nimic. Cu toate că masterplanul de deşeuri are aceste containere de colectare selectivă, nu a făcut ca la Salubritate să nu apară acele containere stradale de colectare selectivă care anul acesta se înmulţesc. În privinţa creşterii tarifului, cea mai mare parte vine de la o taxă care este de la Ministerul Mediului. Nu vreau să fac remarcă răutăcioasă, dar Ministerul Mediului era condus de un ministru liberal, ALDE şi totuşi nu este nici vina dânsei pentru această taxă, pentru că este în baza unor normative europene”.

Creşterea tarifelor a fost justificată, conform celor de la Salubritate de creşterea salariului minim brut pe ţară, de la 1.900 lei la 2.230 lei, creşterea tarifului de depozitare a deşeurilor la Mofleni.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2020, contribuţia pentru economia circulară, prevăzută în Anexa nr. 2 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare este de 80 lei (creştere de 266,67%). În conformitate cu art.17 din Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, modificată de OUG nr. 74/2018, autorităţile locale, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară au obligaţia să includă în tarife contribuţia pentru economia circulară prevăzută în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Preţul pieselor de schimb a crescut în medie cu 10-15%. – Preţul combustibilului a crescut cu 15-18% (motorina a crescut de la 3,96 lei/l la 4,67 lei/l). – Pentru utilajele aflate în concesiune prin contractul nr. 106729/18.07.2011, s-a stabilit că plata impozitului pentru acestea este în sarcina proprietarului, respectiv Primăria Municipiului Craiova. Cheluielile indirecte au crescut de la 23,93 la 26,75 și cheltuielile de administrație de la 22,36 la 23,19, cheltuieli fundamentate la nivelul lunii noiembrie 2019. Parcul auto s-a modificat prin casarea a 10 autocompactoare și achiziţionarea a 12 autocompactoare, marca Ford Trucks. – Prin contractul de preluare a amestecului de deșeuri rezultate de la construcţii și demolări nr. 305/31.05.2019, s-a modificat preţul pentru preluarea deșeurilor de la construcţii și demolări de la 16,8euro/tonă la 15,5euro/tonă (fără TVA)”, sunt alte motivări pentru majorarea tarifelor, cuprinse în proiectul de hotărâre supus votului consilierilor craioveni.

Proiectul a trecut, fiind votat de consilierii PSD.

Politica