miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mâncarea copilăriei pentru mulţi români: deliciosul pui cu sos de ardei copt

Unii dintre noi îşi amintesc cu nostalgie de puiul cu sos de ardei copt, o mâncare simplă, dar care reprezintă o adevărată nebunie pentru simţuri.

Ingrediente:

– Carne de pasăre

Policlinica Buna Vestire Craiova

– 500 de grame;

– Ardei graşi – cinci sau şase bucăţi;

– Ceapă – două bucăţi;

– Roşie – o bucată;

– Usturoi – trei sau patru căţei;

– Sare şi piper după gust;

– Smântână – 200 de grame.

Mai întâi, se spăla carnea de pasăre pe o vom folosi la acest  preparat, cu menţiunea că poate fi piept de pui sau carnea de pe pulpe, îi dăm un praf de sare şi o lăsăm în repaus în timp ce ne ocupăm de celelalte ingrediente.

Bucătarii recomandă să se folosească un ardei capia copt pentru că pulpa acestuia are o consistenţă mult mai bună. Sunt la fel de buni şi ardeii capia în oţet. Aceştia vor fi scurşi bine de zeamă şi trecuţi printr-un jet de apă.

Carnea de pui se pune la sotat într-un recipient cu fundul dublu pentru a permite o prăjire lentă şi uniform, dar şi pentru a evita lipirea cărnii.

După ce carnea a căpătat o culoare gălbuie, se scoate cu ajutorul unei palete, astfel încât să se scurgă surplusul de ulei. În acelaşi recipient se pune la prăjit ardeii, după ce în prealabil au fost curăţați de coajă şi seminţe. Se curăță şi ceapa şi se pune la sotat alături de ardei, repetând procedura şi cu roşia. Se adaugă şi puţină apă, astfel încât legumele să se înmoaie mai bine. Spre finalul sotării se pun şi cei trei, patru căţei de usturoi tăiaţi rondele şi sare şi piper după gust.

Se ia vasul de pe foc, iar legumele călite se vor toca la un blender, obţinând astfel un savuros sos de ardei copt. Se pune apoi carnea de pui şi sosul rezultat în acelaşi recipient unde le-am sotat, se acoperă cu un capac şi se mai lăsăm să foc mic pentru alte 10-15 minute, astfel încât să se întrepătrundă aromele. Când mâncarea este gata, se adăugă şi smântâna, amestecând permanent, iar după un minut se ia vasul de pe foc.

Puiul cu sos de ardei copt poate fi servit alături de o garniture de legume sau un piure de cartofi.

Politica