vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

7 alimente pe care nu trebuie să le consumi niciodată pe stomacul gol

Deși putem fi tentați adesea să consumăm pe stomacul gol tot felul de alimente și de băuturi, indicat este să știm că unele dintre ele pot fi periculoase dacă nu am mai mâncat ceva înainte.

Experții în nutriție au ajuns recent la concluzia că sistemul digestiv își începe activitatea la aproximativ două ore de la trezire, deoarece și el, la rândul lui, trebuie să își reia activitatea după ore lungi de somn. Pe stomacul gol e recomandat să bei apă, multă apă călduță, eventual cu ceva lămâie pentru un efect de alcalinizare. Apoi, un mic dejun sănătos îți va oferi energia de care ai nevoie pentru a-ți activa metabolismul și pentru a-ți menține sănătatea inimii și funcțiile cognitive alerte, conform publicației forbes.com.

De asemenea, conform noilor cercetări, alimentele ideale sunt ouăle, ovăzul, semințele de chia sau de in, fructele de pădure sau brânza dulce, toate udate de ceai verde, infuzat pentru maximum trei minute.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iată o listă ale alimentelor pe care nutriționiștii nu le recomandă să fie consumate pe stomacul gol.

1. Mâncăruri picante

Mâncărurile picante și mirodeniile, servite la prima oră, pot irita mucoasa stomacului, ceea ce poate provoca aciditate și crampe. Ele oferă o senzație înțepătoare, extrem de inconfortabilă și pot declanșa indigestie. Dacă nu ești într-o țară exotică, unde mâncarea picantă e regula și nu excepția, este indicat să optezi pentru alimente mai neutre ca o primă masă a zilei.

2. Alimente duci

Este parcă o regulă, confirmată de orice hotel sau cont de Instagram, că croissantele, produsele de patiserie, pâinea cu unt și cu gem sau băuturile dulci pot constitui un mic dejun ideal. Deși aceste alimente, plăceri vinovate, sunt absolut delicioase, ele îți pot cauza probleme dacă sunt consumate pe stomacul gol. Produsele de patiserie conțin drojdie, iar acest ingredient poate irita mucoasa stomacului, cauzând flatulență. În plus, excesul de zahăr obosește ficatul și încarcă pancreasul. Aceste fapte se aplică și sucurilor dulci din fructe sau smoothie-urilor, considerate panaceu și un simbol al alimentației sănătoase.

3. Iaurt

În momentul în care te gândești la un mic dejun sănătos, probabil că unul dintre primele lucruri care îți trece prin cap este iaurtul. Despre cel cu fructe, nici nu poate fi vorba (deoarece se aplică regulile de la punctul anterior). Însă chiar și de la iaurtul bun, cel natur, se pare că obținem mai multe beneficii dacă deja am apucat să mâncăm ceva, deoarece la trezire, acidul clorhidric (un compus chimic prezent în mod normal în stomacul nostru) va distruge bacteriile lactice care ne sunt benefice și care se regăsesc în iaurt.

4. Fructe

Poate vei fi surprinsă, din moment ce aceste fructele sunt considerate de mulți nutriționiști precum un mic dejun sănătos, însă bananele, perele sau portocalele nu sunt cu adevărat benefice stomacului nostru la prima oră. Se pare că bananele au un conținut extrem de generos de potasiu, care ne e benefic, însă digerat pe stomacul gol, acea cantitate ajunsă în fluxul sanguin ne poate afecta inima. Apoi, perele, dincolo de faptul că îți vor înteți foamea în loc să o potolească, conțin o fibră ce dăunează membranei stomacale, când e mâncată pe stomacul gol. Iar portocalele, sau orice alte citrice, au o aciditate mult prea mare pentru a fi consumate la micul dejun.

4. Băuturi carbogazoase

Probabil știi că băuturile carbogazoase sunt dăunătoare sănătatății noastre indiferent de ora din zi, dar sunt chiar și mai nocive atunci când sunt consumate pe stomacul gol, deoarece acizii carbonați se amestecă cu acizii stomacali cauzând diverse probleme precum greața și gazele. Stomacul tău excretă acid pentru a ajuta la digestia alimentelor și, dacă nu are hrană, acidul suplimentar din sistemul digestiv poate cauza crampe stomacale sau durere. În plus, toate alimentele consumate ulterior se vor digera mai greu.

5. Băuturi reci

Trebuie să fi auzit că cel mai bine este să începi ziua cu apă caldă cu lămâie și miere, cu toate că mulți dintre noi cedăm în ispitei unei cafele reci, poate chiar și cu înghețată, dacă e vară. Consumul de băuturi reci pe stomacul gol îți poate deteriora membrana mucoasei și îți poate încetini digestia pe parcursul întregii zile, în timp ce băuturile calde stimulează sistemul digestiv și metabolismul.

6. Crudități

Această recomandare se adresează în special persoanelor pasionate de alimentația sănătoasă care cred că salata verde este mâncarea ideală la orice oră din zi. Însă atât salata cât și cruditățile nu sunt recomandate a fi consumate pe stomacul gol deoarece sunt pline de fibre dure, care oferă o sarcină suplimentară unui stomac gol. De asemenea, pot provoca flatulență și dureri abdominale… Deci amână cruditățile pentru prânz sau cină.

7. Cafea

Acest punct este cel mai dureros, pentru că e o practică foarte obișnuită să-ți începi ziua cu o ceașcă de cafea, sau ca această băutură să constituie tot micul tău dejun. Cafeaua e o modalitate facilă și delicioasă de a te despărți de somn, dar consumul de cafea pe stomacul gol poate duce la aciditate gastrică. Cofeina stimulează secreția de acid clorhidric în sistemul digestiv și poate cauza gastrită.

sursa: elle.ro

Politica