vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lia Savonea a pierdut la CCR în conflictul cu Birchall

Judecătorii Curții Constituționale au decis, miercuri, că nu a existat un conflict juridic de natură constituțională între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Ministerul Justiției, în perioada în care ministru era Ana Birchall. Aceasta a fost reclamată la CCR de către fostul președinte al CSM Lia Savonea, care a acuzat-o de ingerință gravă în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori, acte de subminare a independenței justiției și de blocarea activității CSM.

Ana Birchall a reacționat după decizia CCR spunând că Savonea ar trebui să demisioneze urgent din CSM, scrie hotnews.ro

Într-un mesaj postat pe Facebook, Birchall afirmă că motivele invocate în cererea formulată la CCR de fostul preşedinte al CSM Lia Savonea nu au fost susținute de elemente de fapt și de drept, cererea fiind în mod evident șicanatorie și abuzivă. Birchall susține că prin această plângere la CCR Lia Savonea a încercat transformarea unor animozități personale față de ea în argumente prin care să-și susțină această plângere formulată abuziv.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Așa-zisul conflict inventat de doamna Savonea a fost cauzat de faptul că nu i-am tolerat derapajele. Pentru că m-am opus propunerilor și deciziilor pe care le-am considerat și le consider toxice pentru sistemul judiciar și bunul mers al Justiției, doamna Savonea a transformat frustrările personale la rang de conflict imaginat, hărțuind practic ministrul Justiției. În lumina deciziei CCR de azi, Lia Savonea ar trebui să demisioneze din CSM în regim de urgență. Sper că o va face, pentru a da astfel și un semn de revenire pe un făgaș normal, credibil, al CSM care trebuie să reprezinte, așa cum se statuează și în Constituție, un garant al independenței Justiției”, spune fostul ministru al Justiției.

Ea mai spune că a reușit să îi împiedice „jocul mârșav” și că speră că Lia Savonea „va avea decența să demisioneze” din CSM.

Ana Birchall s-a aflat în conflict deschis cu președintele CSM, Lia Savonea, în special pe tema Secției speciale, după ce Savonea a încercat de opt ori, fără succes, să o numească pe Adina Florea la șefia secției.

Reamintim că, în 8 octombrie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea a anunțat sesizarea CCR în cazul ministrului Justiției. Ea a făcut acest anunț după ce convocase pentru a șaptea oară o ședință de plen în încercarea de numire a procurorului Adina Florea la conducerea Secției de anchetare a magistraților, fără însă să existe cvorum ca urmare a absenței procurorilor. Întrebată despre sesizarea către CCR, Ana Birchall spunea că va reacționa „legal și constituțional”.

În 16 octombrie, Lia Savonea a transmis Curții Constituționale cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul Justiţiei, Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiţiei, şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Politica