sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primarul Genoiu răspunde ministrului Alexe: Craiova are program de green city

După ce Craiova a fost menţionată de ministrul Mediului, Costel Alexe, între oraşele care ar trebui să îi prezinte acestuia programe pentru reducerea poluării, primarul Mihail Genoiu a reacţionat afirmând că există deja un proiect în acest sens, derulat cu finanţare BERD.

Edilul a mai arătat că oraşul nu a avut mari probleme cu poluarea, faţă de alte oraşe, anul trecut.

„Nu suntem între oraşele care sunt în stare de infringement. Am văzut că apărem într-o listă de 11 oraşe. În anul 2019, doar în 35 de zile au fost depăşiri ale cotei maxime de poluare a aerului la Craiova. În restul zilelor, a fost în parametri normali. Staţiile, care sunt la ora aceasta în număr de 5, funcţionează în totalitate. (…) În momentul în care am semnat contractul de finanţare pentru autobuzele euro 6, prin credit BERD, am primit la Londra, un bonus, pe un proiect de green city. Acest proiect, cu finanţare BERD, în mod gratuit pentru oraşul Craiova, este primul din România în care programul prevede un plan de acţiune privind oraşele verzi”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Planul de Acțiune Orașe Verzi pentru municipiul Craiova, derulat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Craiova, în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost lansat în octombrie 2019. Proiectul are patru etape, primele două fiind deja parcurse.

„În aceste două etape au fost făcute măsurători de către consultantul ales de BERD. A studiat calitatea aerului, calitatea apei şi resursele, calitatea solului, biodiversitatea, schimbările climatice, transport, foarte multe domenii. După aceste măsurători au fost organizate dezbateri publice în urma cărora s-a stabilit un plan de acţiune pentru Craiova. În perioada următoare ne vom întâlni cu firma consultantă şi vom stabili concret ce avem de făcut. Apoi va fi o etapă de verificare a progreselor făcute în cadrul proiectului”, a mai precizat primarul Craiovei.

Mihail Genoiu a declarat că şi achiziţia de noi mijloace de transport are rolul de a reduce poluarea în Craiova.

Ce poluează Craiova

Principala cauză a poluării aerului în Craiova este praful de pe străzi, a spus primarul Craiovei.

„Acele zile cu depăşiri în calitatea aerului s-a constatat că sunt în mare parte în perioada de primăvară după ce se adună praful, în general praful care vine şi din topirea zăpezii tratată cu sare, nisip. Bineînţeles, nu e cazul anul acesta, dar şi acum sunt străzile pline de praf şi se va începe rapid spălarea străzilor pentru a elimina sursa numărul 1 de poluare a aerului. A doua sursă este cea a construcţiilor. În ultimii ani, în Craiova, se construieşte masiv. Fac apel la constructori, la Poliţia Locală, ca toate aceste construcţii, în special cele care se referă la blocuri, să fie verificate la sânge din punct de vedere al poluării”, a menţionat Genoiu.

El a acuzat şi neglijenţă în gestionarea molozului de pe şantiere şi a cerut măsuri mai aspre.

Un alt factor de poluare, pentru care primarul a cerut Poliţiei Locale să îşi facă datoria, ar fi intervenţiile făcute de companiile de utilităţi: apă canal, termoficare, CEZ, DISTRIGAZ, mai exact faptul că după spargerea străzilor, acestea nu sunt reparate.

Politica