sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. A apărut primul caz de gripă

A apărut primul caz de gripă în Olt. Este vorba de o femeie de 58 de ani, din mediul urban, care se află internată în secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Slatina, scrie olt-alert.ro

Potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt, evoluția pacientei este una favorabilă. Femeia nu era vaccinată împotriva gripei.

Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică Olt a declanșat acțiunile de investigare asupra condițiilor de îmbolnăvire. Au fost culese date despre bolnavă, a fost identificată sursa de infecție și sunt supravegheate clinic persoanele cu care bolnava a intrat în contact pe o perioadă de minimum 10 zile, de către medicul de familie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Măsuri preventive generale privind măsurile de prevenirea virozelor respiratorii și a gripei:

  1. Respectarea măsurilor de igienă individuală- spălarea pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie;
  2. Evitarea aglomerațiilor de persoane și contactul prelungit  cu cineva care are o viroză respiratorie;
  3. Curățați și dezinfectați veselă și tacâmurile, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav. Spălați jucăriile copiilor după ce au fost folosite.
  4. Folosiți șervețele de hârtie pentru a va acoperi gură și nasul când tușiți sau strănutați, aruncați-le imediat după folosire și spălați-va pe mâini.
  5. Evitați aglomerațiile de persoane și contactul prelungit cu cineva care are o viroză respiratorie.
  6. Dormiți bine și mâncați sănătos, echilibrat, pentru a nu va slăbi imunitatea și a nu deveni vulnerabili la infecții. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete și legume, cereale și cantități mici de carne slabă permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor, mai mult decât la digestie.
  7. Beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apă, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere și supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri.
  8. Evitaţi alcoolul, cofeina şi renunţaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la  agravarea simptomelor.
  9. Stați acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.
  10. Păstrați camera caldă dar nu o supraîncălziti. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.
  11. Este bine de știut că antibioticele nu ajută în viroze. Acestea se folosesc numai la recomandarea medicului.
  12. Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-20 grade C.
  13. Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
  14. Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.
  15. Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.
  16. Evitatea automedicatiei și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne /simptome compatibile cu gripă.
  17. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o camera corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade C).
  18. Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală . Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.
  19. Recomandări pentru angajatori: asigurarea unui climat adecvat activităților.

Politica