sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Guvernul a trimis Parlamentului cererea de angajare a răspunderii pe alegerea primarilor

Guvernul a trimis Parlamentului documentul prin care îşi angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Conducerea Legislativului urmează să decidă calendarul asumării responsabilităţii în şedinţă reunită.

De asemenea, actul normativ prevede că la al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcţie de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obţinute, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur, scrie gandul.info

Policlinica Buna Vestire Craiova

În documentul transmis Parlamentului, Executivul precizează că în cel de-al doilea tur de scrutin este declarat ales primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Guvernul mai arată, în expunerea de motive a proiectului de asumare, că revenirea la alegerea primarilor în două tururi transpune voinţa existentă la nivelul societîţii româneşti pentru un standard ridicat de reprezentare la nivelul localităţilor.

Cabinetul Orban susţine că, prin alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, unii edili au ajuns în funcţie, deşi sunt incompatibili.

„Astfel, măsura eliminării condiţiei pentru obţinerea votului majorităţii cetăţenilor care s-au prezentat la vot a reprezentat o alterare a standardului democratic la nivelul comunităţilor locale. Pe fondul acestei măsuri a putut fi observată din partea unor edili o atitudine incompatibilă cu funcţia de autoritate publică pe care o exercită, întrucât aceştia urmăresc în exercitarea şi perpetuarea mandatului obţinerea unei susţineri facile din partea unei minorităţi a comunităţii – chiar dacă una semnificativă – şi nu a unei majorităţi reprezentative. Or, acest fapt retrograd este inacceptabil tocmai pentru o societate care îşi propune consolidarea sistemului democratic, apărarea valorilor şi principiilor care fac parte din patrimoniul european, protejarea şi întârirea funcţiei de reprezentare a cetăţenilor prin intermediul alegerilor libere”, potrivit documentului remis MEDIAFAX.

Conform procedurii parlamentare, conducerea Parlamentului trebuie să se reunească într-o şedinţă a Birourilor permanente reunite pentru aprobarea calendarului pe asumarea răspunderii Executivului. Astfel, va exista un termen în care aleşii şi grupurile parlamentare vor transmite amendamente la proiectul de lege al Guvernului, apoi Executivul va avea o şedinţă în care va discuta amendamentele şi ulterior premierul Ludovic Orban va prezenta documnentul în plenul reunit al Parlamentului.

Există posibilitatea ca în trei zile să fie depusă moţiunea de cenzură. În cazul în care este adoptată, proiectul de lege pe care Executivul şi-a asumat răspunderea nu va mai intra în vigoare.


Politica