joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Clinica de Hematologie, aproape gata. Primăvara inaugurărilor

Clinica de Hematologie de la Spitalul „Filantropia”, care a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, este aproape gata, iar autorităţile se pregătesc să o inaugureze. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, că acum se amenajează zona de curte, dar lucrările de aici depind de vreme.

„Pregătim inaugurarea Secţiei de Hematologie de la Spitalul Filantropia, care în proporţie de peste 90% este realizată, se face curăţenie. Se pregăteşte zona de curte, cu toate că acolo sunt mai multe amenajări care trebuie să se facă însă vremea nu permite prea mult, dar imediat ce se va dezgheţa atmosfera se va realiza şi partea de curte, iar clinica este reabilitată în totalitate, este creat şi un etaj suplimentar, a fost montat un lift exterior pentru bolnavi. Este singura clinică de hematologie din Oltenia, deci deserveşte cinci judeţe, are şi dotări de ultimă generaţie şi sperăm să se elimine odată disconfortul care a fost în toată această perioadă din cauza condiţiilor care existau în clădirea veche, nereabilitată, dar şi pe perioada cât s-a lucrat la clădire, în provizoratul care s-a aflat”, a declarat primarul Craiovei.

Secția hematologie a fost construită în anul 1930, în anul 1980 a fost consolidată. Acum s-au făcut intervenții la fundații, la parter, la etajul I și s-a construit o mansardă şi liftul exterior.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Tot la Spitalul Filantropia, se lucrează şi este pe finalizare amenajarea pentru montarea RMN-ului, în paralel cu lucrarea care va începe la spitalul Victor Babeş pentru clădirea pentru un CT”, a mai adugat Mihail Genoiu.

În această primăvară, conform primarului Craiovei, va fi gata şi podul suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu”.

„Vom avea, cred, foarte curând, inaugurarea podului din parc, realizat 99%. Mai are o singură problemă la cele două capete, acolo unde podina de lemn se termină şi cuplarea trotuarului de asfalt. E o porţiune de 2-3 metri care trebuie asfaltată, se va face când vremea va permite. Şi cu aceasta vom încheia şi proiectul parcului, podul fiind ultima verigă rămasă nereabilitată. Va veni la scurt timp după aceea şi piaţeta din faţa parcului acolo unde este montată statuia cu cei doi cai, unde chiar dacă vremea nu este foarte bună, totuşi se lucrează. Sper ca la sfârşitul lunii martie să avem şi acolo o inaugurare”, a precizat edilul-şef al urbei.

Se lucrează intens la stadionul de atletism, a afirmat primarul Craiovei, arătând că şi acesta ar urma să fie inaugurat în primăvară.

„Ce se lucrează şi cred că va fi cea mai mare investiţie, cea mai mare realizare, dar şi ultima în această salbă a inaugurărilor va fi stadionul de atletism care sperăm noi, undeva la mijlocul lunii aprilie, să fie finalizat. Am fost şi zilele trecute acolo, se lucrează intens. Am avut şi plăcerea să vedem, sub acea membrană care acoperă terenul de iarbă, că gazonul a răsărit. Avea aproape un centimetru, cu rădăcina sănătoasă. Lucrau foarte mulţi muncitori la interioare şi spuneau că vor începe şi placajele cu gresie şi faianţă acolo unde este cazul şi cred că se apropie şi acolo de ultimele lucrări. Erau montate toate proiectoarele de la instalaţiile de nocturnă şi se recepţionaseră deja instalaţiile de nocturnă de la cel mic, pentru că acolo vorbim de două stadioane, unul de competiţii, unul de antrenament şi încălzire”, a menţionat Mihail Genoiu.

El a mai afirmat că, tot în primăvară, vor fi finalizate lucrările de la şcoala din Popoveni, ultima şcoală din Craiova cu toalete în curte: „Acolo pe lângă toaletă şi corpul acesta s-a creat şi o extindere a şcolii şi se lucrează la această extindere şi pe undeva tot la sfârşitul lunii martie, începutul lui aprilie, sper să o avem finalizată”.

Contractul pentru autobuze electrice, gata de semnat

În următoarea perioadă, reprezentanţii Primăriei Craiova ar urma să semneze contractul pentru achiziţia a 16 autobuze electrice, iar după 20 februarie am putea afla dacă se găseşte sau nu o firmă interesată să livreze tramvaie noi.

„Vom avea şi recepţia la celalte autobuze şi sperăm că foarte curând se va finaliza licitaţia pentru autobuzele electrice, licitaţie care este sub clauză suspensivă până la obţinerea finanţării. Tocmai am primit înştiinţare de la Ministerul Dezvoltării că în zilele următoare vom semna şi contractul pentru aceste 16 autobuze electrice. Contractul pentru tramvaiele electrice are termen 20 februarie, am certitudinea că de data asta vom avea amatori să ne furnizeze aceste tramvaie moderne. Probabil că livrarea lor este mai greoaie, ciclul de fabricaţie este mai lung la tramvaie, dar zilele trecute am semnat şi a plecat la Direcţia de Achiziţii, a început încărcarea în SEAP a caietelor de sarcini pentru reabilitare a căii de rulare pe Henri Ford, pe Calea Severinului şi depoul de tramvaie, contracte care sunt între 13 şi 15 milioane euro”, a declarat Mihail Genoiu, primarul Craiovei.

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră a oraşului, primarul spune că în curând va începe plombarea gropilor care au apărut în ultimele luni. Pe de altă parte, la sfârşitul lunii martie, ar urma să fie inaugurat bulevardul Carpen.

„Se aşteaptă vremea bună pentru a se turna stratul de uzură şi să se finalizeze trotuarele, iar celelalte 24 de străzi, deja la ora aceasta este recepţia în derulare, imediat ce se va finaliza le vom putea considera asfaltate.

Dacă anul trecut am atins un record în infrastructura rutieră, cumulate cele două acorduri cadru – investiţii şi reparaţii, anul acesta ne-am propus să o depăşim. Cred că o să existe în timp o mutaţie şi suma mai mare să se ducă la investiţii, la străzile de periferie care nu au avut niciodată asfalt pe ele pe măsură ce suma de la acordul cadru reparaţii străzi va scădea, pentru că într-adevăr sunt din ce în ce mai puţine străzi care au probleme de reasfaltare. Nu mai găsim locuri compacte, suprafeţe mari unde sunt străzi sau alei şi parcări, foarte multe într-o zonă, cum anul trecut, de exemplu, am atacat cartierul Valea Roşie şi am stat aproape tot anul acolo. Acum sunt scăpate: o parcare într-un cartier, o alee, o stradă într-un cartier şi încercăm să le aducem la standard pe toate. La investiţii ne-am propus la ora aceasta un număr de 35 de străzi, faţă de 24 câte au fost anul trecut, dintre care 9 sunt pe un acord cadru nou şi celelalte 26 pe cel vechi, cu 87 străzi. Am zis să înceapă în paralel. Va începe şi cel de-al treilea acord cadru, perioada de achiziţie pentru partea de proiectare pentru încă o sută de străzi. Practic am dat o continuitate. Se va continua până se va termina ultima stradă din Craiova. Bineînţeles şi la cele 87 mai sărim câte o stradă la care canalizarea nu s-a finalizat, dar, în paralel Compania de Apă se pregăteşte de aceste lucrări”, a mai precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Politica