joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Virusul gripei aviare H5N8 descoperit la o fermă din nordul Ungariei

Virusul H5N8, o tulpină a virusului de gripă aviară, a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, nord-vestul Ungariei, a anunţat luni Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH), informează Agerpres care citează Reuters.

Preşedintele NEBIH a ordonat ca toate păsările de la această fermă, adică peste 53.000 de curcani, să fie sacrificate. De asemenea vor fi implementare şi alte măsuri preventive, precum ţinerea păsărilor domestice în spaţii închise pe întreg teritoriul Ungariei, pentru a evita răspândirea virusului.

Autorităţile din Slovacia au raportat şi ele descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din vestul ţării, acesta fiind primul focar de gripă aviară descoperit în Slovacia în ultimii trei ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și în România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus vineri aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în țară, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în Polonia.

Instituţia monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comerţul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar.

Politica