joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A murit Sultanul Omanului, unul dintre puţinii mediatori în conflictul SUA – Iran

Sultanul Omanului, Qaboos bin Said al-Said, a decedat vineri seara la vârsta de 79 de ani, au anunţat sâmbătă media oficiale din Oman, unde au fost declarate trei zile de doliu naţional, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Sultanul suferea de o boală, posibil, un cancer de colon, conform AFP.

A fost monarhul cu cea mai lungă domnie din Orientul Mijlociu și din lumea arabă.  Susţinut de Occident, Qaboos a guvernat acest stat din Golful Persic încă din 1970, când a preluat puterea chiar de la tatăl său, printr-o lovitură de stat, fără vărsare de sânge, cu ajutorul fostei puteri coloniale a Omanului, Marea Britanie. Deținând și funcția de ministru de externe din 1972, domnia sa a adus pentru Oman dezvoltare și o creștere a nivelului de trai. Sultanul era cunoscut pentru pasiunea sa pentru muzica clasică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Qaboos nu are copii şi nu a numit în mod oficial un succesor.

O perioadă de doliu oficial de trei zile pentru public şi sectorul privat a fost declarată, potrivit presei de stat.

Jurnalistul Yashar Ali a remarcat semnificaţia morţii Qaboos, scriind pe Twitter: „La o săptămână de la moartea lui Qasem Suleimani … acesta este un eveniment semnificativ. Atât liderii iranieni cât şi cei americani vor fi la înmormântarea sa.

Acesta este un eveniment major deoarece Oman a fost o insulă (nu literalmente) de linişte în Orientul Mijlociu, iar sultanul a fost unul dintre puţinele persoane care a putut să medieze între SUA şi Iran. ”


Politica