miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Premierul Canadei: Dovezile arată că avionul ucrainean a fost doborât de Iran

Canada a primit informaţii ale serviciilor secrete care arată că avionul de pasageri ucrainean prăbuşit în Iran a fost doborât de o rachetă lansată de armata iraniană, a anunțat, joi, premierul canadian, Justin Trudeau.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri (miercuri – n.red.) este o tragedie nu numai pentru Canada, ci pentru întreaga lume. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate. (…) Avem informaţii din surse multiple, în special ale aliaţilor noştri şi ale propriilor noastre servicii care indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Aceasta nu s-a făcut poate intenţionat. Această nouă informație (doborârea avionului de o rachetă iraniană – n.red.) vine să confirme necesitatea unei anchete aprofundate în prăbușirea avionului. (…) Canada lucrează cu aliații săi la investigația care este în desfășurare pentru a determina cauzele care au dus la această tragedie. (…) Canadienii vor răspunsuri, eu doresc răspunsuri. Acest guvern nu va avea liniște până nu va avea aceste răspunsuri”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, Iranul a indicat că va păstra cutiile negre pe teritoriul lor, dar a spus președintelui Ucrainei că anchetatorii ucraineni vor avea acces la ele, scrie realitatea.net

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Avem nevoie de o anchetă credibilă pentru a trage concluzii în legătură cu ce s-a întâmplat”, a mai spus Trudeau.

Catastrofa, care a provocat moartea a 176 de persoane, în majoritate iraniano-canadieni, a survenit la puţin timp după tiruri de rachete lansate de Teheran asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak. Avionul se îndrepta spre Kiev, însă cei mai mulți pasageri (138) aveau escală în Kiev, iar destinația finală era Canada. Dintre cei 176 de pasageri, 63 erau cetăâeni canadieni.

Cele 176 de victimele ale tragediei proveneau din următoarele țări: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina – 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit al Marii Britanii – 3.

Declarația premierului canadian vine după ce mai multe surse americane au dezvăluit că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.

Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.

Politica