joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pesta porcină afectează gospodăriile vâlcenilor

Vâlcenii nu scapă de pesta porcină africană. Un nou focar a fost confirmat zilele trecute într-o gospodărie din Drăgoteşti. Autorităţile au luat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului şi cer oamenilor să anunţe imediat orice caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor din exploataţii.

În ultima zi a anului trecut, un alt caz a fost confirmat la un porc găsit mort într-o gospodărie din satul Vlăduceni, comuna Păuşeşti Măglaşi. Alţi trei porci din gospodăria cu pricina au fost ucişi preventiv, iar zona a fost curăţită.

„În jurul focarului de PPA au fost delimitate zona de restricţie, formată din zona de protecţie (parte a teritoriului comunitar având o rază de cel puţin 3 km în jurul exploataţiei infectate) şi zona de supraveghere (teritoriu comunitar având o rază de 10 km, în care este inclusă şi zona de protecţie)”, au explicat reprezentanţii Prefecturii Vâlcea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În aceeaşi zi, a fost confirmat un alt focar de pestă porcină africană într-o gospodărie a populaţiei din satul Valea Mare, oraşul Băbeni.

Şi aici au fost luate măsuri de protecţie.

„Aplicarea măsurilor stabilite pentru zonele de protecţie şi supraveghere, pentru ambele focare, se menţine cel puţin până când: operaţiunile de curăţire, dezinfecţie şi, dacă este necesar, de dezinfecţie a exploataţiilor infectate sunt finalizate; porcii prezenţi în toate exploataţiile au fost supuşi unor examene clinice şi de laborator pentru a detecta o eventuală prezenţă a virusului P.P.A.; aceste examene nu se pot practica înainte de trecerea a 40 de zile de la finalizarea operaţiunilor de curăţire şi dezinfecţie prezentate anterior”, mai arată reprezentanţii Prefecturii Vâlcea.

Pesta Porcină Africană nu se transmite la om, nu este zoonoză, dar efectul social şi economic este major.

Politica