vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova, premiată pentru digitalizare. Primar: Trebuie o corelare, la nivel naţional, a bazelor de date

Craiova a fost premiată pentru un proiect pe care municipalitatea îl derulează şi prin care locuitorii urbei ar urma să aibă acces electronic la o multitudine de documente. Primarul oraşului, Mihail Genoiu, spune însă că degeaba se fac aceşti paşi la nivelul unor autorităţi locale, dacă nu există o corelare a bazelor de date. I-a adus problema în atenţie preşedintelui României, Klaus Iohannis. Acesta consideră rezolvarea destul de grea şi imposibilă până la alegerile generale, după cum a precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Pe 11 decembrie, viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan, anunţa că, în cadrul celei de-a patra ediții a Galei Smart City Industry Awards, proiectul A.R.C.A. derulat de municipalitate a fost premiat cu titlul de „Best project”, în categoria Smart Citizen.

„Prin acordarea acestui premiu, se recunosc progresele înregistrate de municipiul Craiova în diversificarea serviciilor electronice destinate cetățenilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rezultatele efective ale proiectului vor fi vizibile în perioada imediat următoare, pe parcursul implementării activităților din cadrul proiectului”, afirma viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, spune că în ciuda faptului că la nivelul unor autorităţi locale se fac paşi spre digitalizare, bazele de date nu sunt corelate şi a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să intervină pe lângă Guvern în acest sens.

„Proiectul ARCA, ce se desfăşoară până în anul 2021, prevede o relaţionare între cetăţeni şi autoritatea locală. Practic acest proiect a fost considerat cel mai valoros în această zonă de smart city. Se lucrează la un portal, deja sunt în lucru 70 de semnături electronice digitale. Vor fi cel puţin 10 servicii care se vor digitaliza. Asta înseamnă un teanc de documente care la ora aceasta se eliberează fizic, se vor elibera electronic. Acest portal va fi în continuare actualizat şi după 2021, după ce se termină fondurile europene. Este o problemă aici pe care am ridicat-o personal domnului preşedinte Iohannis şi am cerut să facă o intervenţie la nivelul guvernului şi să medieze o intervenţie, indiferent de culoarea guvernului, această digitalizare centralizată şi uniformă în ţară. Din punctul meu de vedere, problema diasporei, şi i-am spus-o domnului preşedinte, este mai puţin legată de culoarea politică, este legată în primul rând de stresul şi greutatea de a se desfăşura orice cetăţean în hăţişul hârtiilor din ţară. Şi dacă s-au făcut paşi, la nivelul autorităţilor locale, ca paşi individuali, ei nu sunt corelaţi între ei”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Edilul a dat şi exemple: „Sectorul 4 din Capitală, la domnul Negoiţă care a digitalizat sistemul de învăţământ. Lucru pe care şi noi ni-l dorim. I-am spus: domnule preşedinte, ce ar însemna sistemul de învăţământ digitalizat de la nivelul Ministerului Educaţiei? Pentru că vedem în permanenţă un ministru care terorizează inspectorii generali şcolari cu situaţii. Inspectorii generali pe directorii de şcoli şi mii de oamenii lucrează la situaţii, situaţii care paralizează sistemul de învăţământ. Ce simplu ar fi ca un singur operator pe care îl are domnul ministru al Învăţământului să apese pe o tastă şi să scoată ce situaţie vrea el. Noi, la nivelul Craiovei, am avut o cerinţă, de la cetăţeni, de la presă, de ce se duce Poliţia Locală când verifică o maşină parcată legal sau ilegal şi cere cetăţeanului să pună vigneta în parbriz. Pentru că Poliţia Locală nu vede decât vigneta, sau numărul de înmatriculare al maşinii şi intră în baza de date şi vede dacă la Direcţia de Taxe şi Impozite este plătită parcarea respectivă. Numai că Direcţia de Taxe şi Impozite are evidenţa după seria de la şasiu. Nu după numărul de înmatriculare. Atunci a trebuit să ne ducem la Poliţia Rutieră să cerem baza de date. Doi ani a durat până ne-a dat Ministerul de Interne aprobare pentru a încrucişa bazele de date. Dacă ar fi un ordin de ministru şi ar prevede o singură bază de date pentru toată lumea, alta ar fi situaţia”.

Potrivit primarului Craiovei, preşedintele consideră corelarea bazelor de date drept o pălărie prea mare pentru ţară.

„Este nevoie de o voinţă politică. Mi-a răspuns domnul preşedinte că ceea ce doresc eu este un lucru de mare anvergură, că este, practic, ceea ce nu s-a dorit vreodată în ţară, şi că dacă am vrea să facem acest lucru nu se va putea face decât după alegeri. După părerea mea, acest lucru s-ar putea face oricând, important este să ne dorim să facem acest lucru”, a încheiat Mihail Genoiu, primarul Craiovei.

Politica