joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Peste 40.000 de porci sacrificați de Crăciun

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Gorj recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificaţi în gospodării pentru consum propriu şi de asemenea recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unităţi sau spaţii autorizate / înregistrate sanitar veterinar.

Potrivit igj.ro, în centrele veterinare de stat taxa este de 20 de lei pentru fiecare examen trichineloscopic.

„Facem apel către populație să se prezinte la cabinetele veterinare din principalele orașe, precum și la cabinetele medicale de circă. Acestea sunt servicii concesionate de medicii veterinari din județ. Prețurile sunt înre 10 și 20 de lei per analiză. Sunt pregătite cadrele medicale pentru a afectua aceste analize. În perioada sacrificării porcilor de Crăciun se efectuează în jur de 3.000 de analize. În cursul unui an întreg avem 5.000 de analize. După cum se observă din statistică, nu toată lumea duce carnea la analize. Este mai bine să prevenim ce se poate preveni. Este o analiză care se face foarte rapid“, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cabinetele în care se pot face astfel de analize se află în Piața Centrală și Piața 9 Mai din Târgu Jiu. De asemenea, mai sunt cabinete de stat în piețele din Motru, Rovinari și Novaci. Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, a declarat că la cabinetele private ale medicilor veterinari concesionari, prețurile per analiză încep de la 10 lei. În județul Gorj vor fi sacrificați de Crăciun peste 40.000 de porci.

Simptomele trichinelozei depind de mai mulţi factori, precum stadiul şi localizarea infecţiei, dar şi starea generală de sănătate a persoanei infectate. Unele persoane pot însă să nu prezinte deloc simptome, în timp ce altele pot avea manifestări grave.

Cea mai bună metodă de prevenire a trichinelozei constă în prepararea corectă a cărnii de porc. Specialiştii recomandă gătirea cărnii de porc la cel puţin 71 de grade Celsius(în acest scop este util un termometru pentru măsurarea temperaturii din interiorul bucăţii de carne) pentru a distruge toate larvele de Trichinella.

O altă metodă de prevenire a trichinelozei constă în congelarea cărnii de porc la cel puţin minus 5 grade Celsius, pentru 20 de zile.

Afumarea, sărarea şi gătitul la microunde nu distrug larvele de Trichinella!

De asemenea, se recomandă spălatul temeinic pe mâini după manevrarea cărnii de porc, precum şi igienizarea tocătoarelor, a cuţitelor şi a altor ustensile folosite pentru tranşarea acesteia.

Politica