Vâlcea. Doi elevi din ciclul primar, protagoniştii unui scandal cu tentă sexuală şi agresiuni fizice

Vâlcea. Doi elevi din ciclul primar, protagoniştii unui scandal cu tentă sexuală şi agresiuni fizice

Doi băieţi, unul de clasa a III-a şi altul de clasa a IV-a, sunt acuzaţi că obişnuiesc să-şi bată colegii, să le dea pantalonii jos şi să mimează acte sexuale în clasă, în curtea şcolii şi în toalete, scrie Adevărul.

Părinţii, sătui de traumele la care le sunt supuşi copiii şi de faptul că nu se ia nici o măsură, au sesizat problema jurnaliştilor. „M-a dezbrăcat în fundul gol şi a început să mă coţăie. S-a întâmplat la ora de sport, în curtea şcolii, toată clasa era acolo. Domnul profesor era de vorbă cu o femeie. La fel a făcut şi cu alţi colegi. L-am văzut şi în clasă şi în toaletă“, spune Ştefan, un băieţel din clasa a IV-a, despre colegul care obişnuieşte să mimeze actele sexuale, pentru publicaţia locală timpuldevalcea.net.

Colega lui, Bianca, îi confirmă spusele: „Pe toţi copiii îi dezbracă acolo, în clasă şi noi toţi trebuie să ne uităm la el“. La rândul ei, copila a fost agresată de un alt elev: „Desenam în pauză cu o colegă, în ultima bancă, când a venit şi m-a lovit cu pumnul în spate“. Fetiţa a suferit un atac de panică, în urma căruia a rămas fără aer şi i s-a încleştat gura. De frică şi durere a doua zi nu a mai venit la şcoală. Părinţii susţin că au fost cu ea la dispensarul din localitate, apoi la spitalul din localitatea Balş, judeţul Olt, unde i s-a recomandat să facă o radiografie.

Agresorul este un băieţel de clasa a III-a. În ziua în care s-a produs incidentul, cele două clase – de a treia şi a patra – învăţau împreună, în lipsa unuia dintre învăţători. Părinţii ambilor copii susţin că nu este prima dată când aud despre isprăvile bătăuşului: „Şi mama lui a spus că nu are ce să-i facă. La fel se comportă şi acasă”.

De asemenea, ei s-au plâns atât direcţiunii şcolii, cât şi primarului din localitate. Cu toate acestea, agresiunile n-au încetat, iar copiii agresivi nu sunt sancţionaţi. În plus, directoarea şcolii consideră că părinţii exagerează.

„Nu cred că eu sunt responsabilă de modul în care vin copiii la şcoală cu anumite comportamente de acasă. Am înţeles că fata a început, ea l-a lovit pe coleg şi el a ripostat. Este o simplă joacă între copii“, răspunde Simona Roşu, directoarea şcolii din comuna Laloşu.

Cadrele didactice, după cum reiese din spusele copiilor, par să descurajeze orice solicitare de ajutor din partea elevilor: „Am încercat să-i spun, dar n-a vrut să mă asculte”, „I-am spus, dar nu m-a băgat în seamă”, sau „Directoarea susţine că nu ştia nimic, că profesorii nu o informează”, ori „Le-a spus celorlalţi copii să o lase în pace că-şi revine ea” ş.a.m.d.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a demarat propria anchetă la şcoala din Laloşu, iar Protecţia Copilului a fost sesizată. Andra Bică, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, consideră că o cauză a lipsei de acţiune la situaţia respectivă este o luptă absurdă de orgolii care se răsfrânge asupra copiilor: „Undeva în Legea Educaţiei se specifică clar: profesorul are obligaţia de a anunţa Protecţia Copilului – DGASPC – dacă acel copil trăieşte într-un mediu bolnav. Tu, ca şi cadru didactic, ai obligaţia să anunţi Protecţia Copilului. Pentru că aceste fapte se întâmplă la şcoală sunt vinovaţi şi profesorii, dar cea mai mare problemă la Laloşu o reprezintă relaţia (conflictuală – n.r.) dintre primar şi directoare“.

 

Primarul din Laloşu, Nicu Constantin, şi directoarea şcolii, Simona Roşu, au mai multe procese pe rol din diverse motive instituţionale: refuzul administraţiei de a deconta naveta cadrelor didactice, incapacitatea şi lipsa de comunicare şi colaborare între forurile decizionale pe tema investiţiilor, a consiliului de administraţie al şcolii etc.

 

De altfel, primarul Constantin este cel care i-a convins pe părinţii copiilor agresaţi să ia legătura cu ziariştii. Agresiunile sexuale şi fizice de la şcoala din Laloşu n-au fost confirmate în urma unei anchete a poliţiei desfăşurată recent. Pe de altă parte, faptele descrise de copii se încadrează în tiparul prevăzut de Legea bullyingului, un act normativ intrat în vigoare luna trecută. Cu toate acestea, normele de aplicare a legii n-au fost încă elaborate de Ministerul Educaţiei.