vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Superstiţii: Muceniţa care apără copiii de bube

În aceste zile, multe românce evită să spele, ori să facă diverse treburi în gospodărie, de teamă că li se vor „umple” copiii de bube. Superstiţia are legătură cu Sfânta Muceniţă Varvara, sărbătorită pe 4 decembrie de creştinii ortodocşi.

În credinţa populară, Sfânta Varvara este protectoarea copiilor, cea care îi apără pe cei mici de boli, în special de pojar (bubat). Pentru ca cei mici să fie feriţi de boli, cred unii dintre creştini, în aceste zile nu se munceşte.

Superstiţiile cunoscute o descriu pe această Sfântă că ar umbla cu un pahar de moarte în mână. Din acest motiv, pe vremuri, ziua ei era foarte respectată. 4 decembrie este una din zilele Bubatului (4-6 decembrie) şi oricine munceşte, spală, toarce sau mănâncă fasole riscă să fie umplut de bube.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În tradiţia populară românească, 4 decembrie este prima zi a Bubatului, sărbătoarea bubelor, ori a vărsatului. Conform obiceiului, pe 4 decembrie nu se ţese şi nu se coase, ca nu cumva vărsatul sa fie des ca iţele ori ţepos. În această zi, nu se opăreau rufele ca să nu opărească vărsatul. Sărbătoarea Varvarei se ţinea de femei, pe vremuri, şi pentru protejarea celor mici împotriva opăririi sau arderii la sobe, potrivit mesageruldeneamt.ro.

Despre Sfânta Muceniţă Varvara se spune că este una dintre cele 14 ajutătoare ale creştinilor. Sfânta este foarte populară şi datorită faptului că este protectoarea tunarilor, inginerilor militari, minerilor şi tuturor celor ce lucrează cu explozibil, după cum notează adevărul.ro, deoarece viaţa sa vorbeşte despre un fulger care l-a ucis pe tatăl ei.

Sfânta Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis. Tatăl ei ar fi închis-o într-un turn considerând că poporul nu este vrednic să îi vadă frumuseţea. Din Sinaxar aflăm, scrie adevărul.ro, că într-una din zile, tatăl său a poruncit ca la o baie din palatul său să se facă două ferestre. Sfânta Varvara i-a rugat pe lucrători să facă trei, în numele Sfintei Treimi. În momentul în care a fost nevoită să-i răspundă tatălui de ce a poruncit lucrătorilor să se facă trei ferestre a mărturisit: Mai bine este să fie trei decât două, căci tu, părintele meu ai poruncit să se facă două ferestre în chipul precum mi se pare – a doi luminători cereşti, al soarelui şi al lunii, ca să lumineze baia, iar eu am poruncit ca să se facă şi a treia în chipul luminii celei întreite, pentru că trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negrăite, celei neapuse şi celei neînserate, care luminează pe tot omul ce vine în lume”. Pentru că nu s-a închinat idolilor şi a mărturisit pe Hristos, a fost ucisă cu sabia chiar de tatăl ei.

Luiza Ceauşu

Sursa foto: doxologia.ro

Politica