Conecteaza-te cu noi

Dolj

4 ani și 6 luni de pușcărie pentru evaziune cu fier vechi. Paguba – aproape un milion de euro

Publicat

pe

Curtea de Apel Craiova a soluționat apelul doljeanului de 39 de ani, din Coșoveni, acuzat că a păgubit bugetul de stat cu aproape un milion de euro prin achiziții fictive de fier vechi. Instanța a menținut pedeapsa primită de bărbat la Tribunalul Dolj, astfel că acesta va executa 4 ani și 6 luni de închisoare. A fost arestat preventiv la sfârșitul lunii mai, anul trecut, iar alături de el a fost judecată și condamnată și fosta sa soție, care rămâne cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au pronunțat, marți, 26 noiembrie a.c. sentința definitivă în dosarul doljeanului condamnat pe fond la 4 ani și 6 luni de pușcărie pentru evaziune fiscală: „Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, de inculpatul Constantin Dănuţ şi de partea civilă STATUL ROMÂN PRIN ANAF-DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE CRAIOVA. Desfiinţează sentinţa penală, sub aspectul laturii penale şi civile şi rejudecând; Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Constantin Dănuţ durata reţinerii şi arestării preventive de la 29.05.2018, la 04.06.2018. Condamnă pe inculpata Rădulescu Gabi (fostă Constantin), la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. Menţine aplicarea dispoz. art. 86 Cp. Constată că inculpaţii Constantin Dănuţ şi Rădulescu Gabi (fostă Constantin), au achitat suma de 21070 lei. Admite acţiunea civilă formulată de Statul Român prin ANAF- Bucureşti prin DGRFP Craiova şi obligă în solidar inculpaţii Constantin Dănuţ şi Rădulescu Gabi la plata sumei de 3.938.207 lei (din care suma de 2.056.375 lei reprezintă impozit pe venituri din alte surse, suma de 614.005 lei reprezintă impozit pe profit iar suma de 1.267.827 lei reprezintă TVA dedusă nelegal) precum şi la dobânzi şi penalităţi calculate de la data săvârşirii faptei conform art. 173, 174 şi 176 din Lg. 207/2015, privind Codul procedură fiscală, până la data achitării integrale a obligaţiilor fiscale. Menţine şi măsura asiguratorie a popririi asupra sumelor de bani deţinute de inculpaţii Rădulescu Gabi ( fostă Constantin) şi Constantin Dănuţ sau datorate acestora de către alte persoane, cu orice titlu, conform prevederilor art. 254 Cpp, până la concurenţa sumei de 4.323.778 lei, reprezentând valoarea pagubei produsă prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu, pentru inculpatul Constantin Dănuţ, în cuantum de 868 lei, va fi suportat din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 26.11.2019”, se arată în încheierea de ședință a instanței.
Reamintim că, Dănuț Constantin, de 39 de ani, administratorul unei societăți comerciale din Coșoveni, specializate în colectare de materiale feroase, a fost reținut pentru 24 de ore, în urmă cu mai bine de un an, mai exact pe 29 mai 2018, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Anchetatorii au reținut că, pe parcursul a trei ani, bărbatul a achiziționat fier vechi fără documente legale de la persoane fizice, însă a declarat achizițiile de la o serie de societăți comerciale. Procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, în urma activităţilor complexe desfăşurate, a dispus reţinerea, pe o perioadă de 24 de ore, a lui Dănuț Constantin, cercetat pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată. „Din probele administrate până în acest moment rezultă că inculpatul, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, cu suma de 4.323.778 lei (aproximativ 1 milion euro), prin evidenţierea de operaţiuni comerciale fictive, în perioada 2010-2012”, după cum au comunicat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
„În sarcina bărbatului s-a reținut faptul că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în perioada decembrie 2009 – martie 2012, a desfășurat activități comerciale cu deșeuri metalice achiziționate de la persoane fizice, fără a întocmi documente legale. Deşeurile metalice au fost livrate către diferite societăți comerciale colectoare din județele Dolj, Olt, Brașov, Prahova și municipiul București, înregistrând în evidența contabilă a societății și declarând organelor fiscale achiziții fictive în baza unui număr de 3.902 facturi, emise în numele a 69 de societăți comerciale, cu care în realitate nu au avut niciodată relații comerciale“, au mai precizat oamenii legii.
Aceste achiziții fictive au fost făcute în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale și diminuării acestora, prejudiciul total adus bugetului de stat fiind calculat la suma de 4.323.778 de lei.
După audieri, bărbatul a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, iar instanța a admis solicitarea procurorilor doljeni, dispunând arestarea bărbatului pentru 30 de zile.

Procurorii au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a doljeanului, pentru evaziune fiscală, alături de el fiind deferită justiției și fosta soție. Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj, a fost analizat în camera preliminară, iar pe 27 august 2018, instanța a decis că poate începe judecarea celor doi inculpați.
Între timp bărbatul a fost plasat sub control judiciar, iar pe 7 mai a.c. instanța a pronunțat sentința. Bărbatul a primit 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, iar femeia 3 ani de închisoare cu suspendare. Nemulțumiți de sentință, inculpații, dar și procurorii, au declarat apel, soluționat acum de Curtea de Apel Craiova.

Continue Reading