joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministrul Agriculturii, întâlnire cu fermierii din Olt

Programul Tomata va continua anul viitor, la fel ca şi celelalte programe de sprijin pentru fermieri. Asta le-a spus ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, fermierilor din Olt.

Ministrul a participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o întâlnire cu membri ai conducerii Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, din localitatea Izbiceni, judeţul Olt, în incinta Căminului Cultural Tudor Gheorghe.
“În discursul său, ministrul Nechita-Adrian Oros a subliniat pentru toţi cei prezenţi ca Programul Tomata va continua în acelaşi mod şi anul viitor, la fel ca şi restul programelor de sprijin care sunt aprobate prin acte normative. Mai mult decât atât, ministrul a precizat că se vor identifica măsuri pentru a le îmbunătăţi, astfel încât fermierii să aibă posibilitatea de a depozita produsele, de a le sorta, ambala şi vinde în condiţii avantajoase. Totodată, ministrul Agriculturii a dat asigurări ca mediul asociativ va fi principalul său partener de dialog în elaborarea politicilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
La rândul său, secretarul de stat Emil Dumitru a făcut referire la Legea cooperativelor, adresându-le celor prezenţi invitaţia de a se orienta spre mediul asociativ, având în vedere că în viitoarea alocare financiară, 2021-2027, vor fi alocate sume consistente pentru formele asociative. De asemenea, în cadrul discuţiilor au fost abordate teme de actualitate şi interes major pentru sectorul agricol românesc, precum: Planul Naţional Strategic în contextul noii Politici Agricole Comune 2021-2027, subvenţiile APIA, noi programe de sprijin pentru fermieri, pieţe de desfacere pentru micii producători, viitorul fermelor de familie, rolul formelor asociative, finanţarea şi creditarea micilor fermieri etc”, au transmis reprezentanţii Ministerului, într-un comunicat de presă.

Ministrul le-a mai spus oamenilor că „ evoluţia epidemiei de pesta porcina africană nu trebuie să oprească relansarea industriei creşterii porcinelor în România”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tot la Izbiceni, Oros a declarat că a trimis Corpul de control pentru verificări la Casa de Comerţ pentru produse agroalimentare „Unirea”, după ce persoane din Consiliul de Administraţie al magazinelor menţionate i-ar fi transmis că acolo sunt „probleme cu iz penal”.

„Nu ştiu exact cum rămâne cu magazinele Unirea, pentru că în prima mea zi de mandat cei din Consiliul de Administraţie au venit să-mi spună că acolo ar fi, şi citez, ‘probleme cu iz penal’ iar ‘magazinele sunt nişte butaforii’. Drept pentru care am trimis Corpul de control, să vedem dacă într-adevăr aşa este. Şi, în urma anchetei, vom vedea ce s-a întâmplat acolo. Sper să nu fie ceea ce au spus dânşii şi, de la o idee, sigur, iniţial bună, aceea de a ajuta pe cei mici (producători- n.red.) să aibă unde să-şi depoziteze şi unde să-şi valorifice, să se ajungă la cu totul altceva, la interese clientelare şi cu iz penal, repet, citez ce au spus cei din Consiliul de Administraţie. Mai multe am să vă spun când o să am şi eu un raport a ceea ce s-a întâmplat acolo”, a declarat Oros la Izbiceni..
Casa de Comerţ Agroalimentar „Unirea” a deschis două magazine, unul în Sibiu şi unul în Bucureşti, din lanţul de 60 de magazine cu produse tradiţionale provenite de la micii producători români propuse a fi deschise în acest sistem, notează Agerpres, şi intenţiona să pună la dispoziţia micilor producători centre de colectare a produselor, inclusiv unele mobile, dar şi o reţea de distribuţie.

Politica