Conecteaza-te cu noi

Dolj

Apelul împotriva achitării minorului craiovean de 16 ani care a lovit intenționat cu mașina o polițistă, amânat la Curtea de Apel

Publicat

pe

Apelul procurorilor împotriva sentinței prin care Tribunalul Dolj l-a achitat pe craioveanul Antonio Galiceanu, un minor în vârstă de 16 ani, judecat pentru comiterea infracțiunii de ultraj combinat cu tentativă de omor, după ce a lovit intenționat cu mașina pe care o conducea, fără permis, o agentă de poliție de la Secția 6 Craiova a început ieri, cu o amânare. Minorul refuzase să oprească la semnalele oamenilor legii, fusese urmărit pe mai multe străzi din municipiu și polițista făcea parte dintr-un echipaj care încerca blocarea acestuia în trafic. Minorul a fost reținut pe 27 iulie 2018, însă Tribunalul Dolj a respins propunerea de arestare a acestuia. Hotărârea care va fi pronunțată la Curtea de Apel Craiova va fi definitivă.

Ieri a fost primul termen de judecată al apelul declarat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj împotriva sentinței prin care, pe 3 iulie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au achitat pe Antonio Galiceanu, de 16 ani, din Craiova pentru ultraj combinat cu tentativă de omor asupra polițistei Mădălina Cristina Gheorghe, iar cauza a fost amânată.

Reamintim că, pe rolul Tribunalului Dolj s-a înregistrat, pe 6 august 2018, dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată pe Antonio Galiceanu, de 16 ani, din Craiova, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de ultraj combinat cu tentativă de omor. Minorul nu a oprit la semnalul făcut de un echipaj de poliţie şi a lovit cu autoturismul o polițistă de la Secţiei 6 Craiova, Mădălina Cristina Gheorghe, cauzându-i mai multe leziuni.

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „în noaptea de 13/14.03.2017, în jurul orei 01:00, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza municipiului Craiova, agenţii de poliţie Gheorghe Mădălina şi Roşca Alexandru din cadrul Secţiei 6 Poliţie Craiova au fost solicitaţi să acorde sprijin unui alt echipaj de poliţie, care urmărea un autovehicul ce nu oprise la semnal. În această împrejurare, cei doi agenţi de poliţie au pornit în urmărirea autoturismului respectiv, împreună cu agentul Dinu Florin, care conducea autospeciala MAI. În timp ce se aflau pe strada Dorobanţilor, cu autospeciala din dotarea poliţiei, având semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, din sens opus au observat venind autoturismul marca Opel, condus de către inculpatul Galiceanu Antonio Sorin. În această împrejurare agent de poliţie Gheorghe Mădălina, care se afla pe bancheta din spate a autospecialei, în partea stângă, a deschis portiera, a coborât din autoturism şi a făcut semnal de oprire autoturismului marca Opel, condus de către inculpat. Conducătorul autovehiculului a ignorat semnalul regulamentar de oprire şi a accelerat lovind autoturismul de poliţie la nivelul portierei din partea stângă spate, care era întredeschisă şi în spatele căreia se refugiase ag. de poliţie Gheorghe Mădălina, pentru a se feri. Ca urmare a impactului persoana vătămată, Gheorghe Mădălina, a fost prinsă între portieră şi pragul autoturismului, lovindu-se cu capul de geamul portierei care s-a spart”.

Medicii legiști au stabilit că polițista a suferit leziuni de violenţă care au putut fi produse în condiţiile unui accident de circulaţie şi au necesitat 4-5 zile îngrijiri medicale.

„În cazul de faţă, fapta de tentativă de omor intră în conţinutul laturii obiective a infracţiunii de ultraj, întrucât a fost comisă împotriva unui poliţist aflat în exercitarea atribuţiunilor de serviciu”, au mai reținut procurorii.

Inculpatul şi-a continuat deplasarea fiind urmărit de celălalt echipaj de poliţie care, în cele din urmă, a reuşit să-l oprească şi să-l identifice. Astfel, s-a constatat că inculpatul Galiceanu Antonio Sorin, în vârstă de 16 ani, care nu poseda permis de conducere era însoţit de alţi trei minori. Pentru conducere fără permis minorul a fost deja condamnat la măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe o durată de 3 (trei) luni, în septembrie 2017, cauza fiind instrumentată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Pe 27 iulie 2018, procurorul de caz a emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore a lui Antonio Galiceanu, care a ajuns în arestul IPJ Dolj. A fost prezentat Tribunalului Dolj, care a respins arestarea preventivă, măsura fiind aceeași și la Curtea de Apel Craiova.

Dosarul vizând comiterea infracțiunii de ultraj a fost analizat în camera preliminară de la Tribunalul Dolj, iar judecătorii au decis că poate începe procesul, care s-a judecat cu inculpatul în stare de libertate.

Pe 3 iulie a.c., a fost pronunțată sentința pe fond: achită pe inculpatul Galiceanu Antonio-Sorin pentru săvârşirea infractiunii de ultraj prevăzută de art.257 alin.1 și 4 din Codul penal combinate cu art.32 raportat la art.188 alin.1, art.189 alin.1 lit.d din Codul penal. În baza art.397 alin.1 din Codul de procedură penală raportat la disp. art.1357, 1372 alin.1, 1381, 1382 ?i 1391 alin.1 din Codul Civil, admite în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă Gheorghe Mădălina Cristina și obligă pe inculpatul Galiceanu Antonio-Sorin în solidar cu partea responsabilă civilmente Galiceanu Vicen?iu Raul să plătească părții civile suma de 5000 lei, reprezentând daune morale. În baza art.275 alin.1 lit.c din Codul de procedură penală obligă pe inculpatul Galiceanu Antonio-Sorin la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 3.07.2019.

Continue Reading