vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Muzeul Cărții și Exilului Românesc va fi gata cu 6 luni mai devreme

Consiliul Județean a cumpărat „Casa Dianu” și a destinat-o unui obiectiv aparte: crearea Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Lucrările au început în luna august, iar Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, vicepreședintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene și academicianul Basarab Nicolescu le-au făcut o vizită muncitorilor ce lucrează la reabilitarea Casei Dianu.

„Academicianul Basarab Nicolescu a fost deosebit de implicat în această perioadă, pentru a găsi locuri, oameni, care să poată să doneze o parte din lucrurile care existau în exil și care să fie aduse aici, spre studiu, în Craiova. Vor fi oameni care vor face potecă spre Craiova, ca să descifreze lucrurile care au fost aduse din diferite țări ale lumii. Această clădire a început să fie pusă în valoare de la începutul lunii august. Surpriza noastră este că, după mult timp, am găsit o firmă care până în acest moment a terminat aproximativ 30% din lucrare, într-o perioadă atât de scurtă. Investim aproape 5 milioane de euro în această clădire care va avea și partea de a adăposti camere speciale pentru cei care au donat cărți. Va fi o instituție vie, interactivă și o instituție care le place foarte mult colegilor de la Bibliotecă. Va fi o zonă de atragere a tineretului. Suntem mulțumiți de cum merg lucrările și ne așteptăm ca de anul viitor să o vedem în toată măreția ei”, a declarat Ion Prioteasa.

Basarab Nicolescu s-a arătat încântat de cum decurg lucrările și abia așteaptă să vadă proiectul finalizat.

Policlinica Buna Vestire Craiova


„Este o mare bucurie pentru mine să văd încarnată această idee. La început părea un fel de utopie. S-a încarnat într-o mare operă de reîntregire a culturii românești. O parte din cultura română s-a făcut în străinătate. Multe arhive au ajuns aici și vor mai ajunge și altele. Așteaptă să trăiască, să fie văzute de toți. E o mare bucurie să vedem că această nouă clădire începe să trăiască. Va fi o operă nu numai a Craiovei, va fi o operă națională și chiar Europeană”, a spus academicianul.
Chiar dacă se estima că reabilitarea va dura până în luna iunie a anului 2021, se pare că oltenii, și nu numai, vor avea posibilitatea să vadă Muzeul Cărții și Exilului Românesc cu șase luni mai devreme, ceea ce îi face pe cei responsabili de proiect să grăbească puțin lucrurile ce țin de organizare.
„Timpul care a rămas până la inaugurare este unul foarte scurt, de aproximativ un an. Ceea ce înseamnă că visul nostru devine realitate cu 6 luni mai devreme. Avem foarte mult de muncă. Deja sunt peste 20 de donații. Văzând cum avansează lucrările, știm că avem de muncă. Trebuie să stabilim dacă vor fi zone de expoziție permanentă sau temporare”, a transmis Lucian Dindirică.
Casa Dianu, de pe strada 24 Ianuarie din Craiova, este monument istoric ce datează de la 1900-1905.

Casa, împreună cu alte două corpuri de clădire, se află într-o curte de 1.300 de metri pătrați. Imobilul are un regim de înălțime pe trei niveluri (demisol, parter, mansardă) cu trei căi de acces. Intrarea principală prezintă un șir de trepte exterioare, acoperite de o marchiză, și unul de trepte interioare care dau într-un vestibul ce asigură accesul și la demisolul clădirii. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, perioada din care datează edificiul, corespunde perioadei în care oraşul Craiova a trecut prin profunde transformări edilitare: sistematizarea reţelei stradale, amenajarea şi modernizarea unor grădini publice importante, construirea şi consolidarea unor edificii publice şi particulare, mărturii ce atestă atmosfera şi efervescenţa creatoare a anilor 1900.
A fost locuința familiei Dianu, un neam de moșieri numeros și binecunoscut în Craiova începutului de secol XX, care a dat însă și o serie de intelectuali (magistrați, profesori și scriitori – frații Constantin N. Dianu și Dumitru N. Dianu, Costel Dianu, Romulus Dianu), dar și comercianți (Ioan Dianu). Ulterior, clădirea a fost sediul Școlii de Artă „Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Noul muzeu va beneficia de documentele și volumele de carte donate de academicienii Basarab Nicolescu, Dinu C. Giurescu și Dan Berindei, pentru care vor fi amenajate săli speciale. Muzeul va cuprinde și fonduri de carte, precum și mobilier ce au aparținut lui Mircea Eliade, biblioteca și fondul personal al lui Leonid Mămăligă, dar și Arhivele Cenaclului de la Neuilly și ale Asociației Hyperion.

Politica