vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Iohannis anunță la ora 17.00 premierul desemnat să formeze noul guvern

Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la ora 17.00, a anunțat Administrația prezidențială. Șeful statului este așteptat să anunțe premierul desemnat să formeze noul guvern, informează hotnews.ro

Președintele  a avut astăzi consultări în formulă restrânsă, cu Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor. USR, ALDE și UDMR au anunțat până acum condițiile pentru sprijinirea unui guvern liberal. După ce în USR au existat voci care au cerut intrarea la guvernare, luni seară a avut loc o ședință în partid în care s-a decis ca Uniunea să meargă pe ideea inițială, de a nu intra la guvernare, iar Dan Barna să meargă la consultările cu Iohannis „cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate”. De asemenea, USR a anunțat că „parlamentarii Uniunii ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziție, cu anumite condiții care să demonstreze voința unei majorități parlamentare pentru reforme”.

Iohannis a anunțat, joi după-amiază, după consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare, de la care PSD a lipsit, că luni sau cel târziu marți va desemna un prim-ministru, el spunând că este nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, de tranziție, și că este destul de clar că ne îndreptăm spre guvern PNL sau în jurul PNL. ”Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut. Însă vreau să știe toată lumea că eu intenționez să fac repede o desemnare”, a spus șeful statului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din punct de vedere al componenței politice, prima variantă, și cea mai probabilă, este a unui guvern monocolor. A doua variantă este o echipă PNL-PMP, potrivit unor surse din partid, liberalii fiind dispuși să dea partidului condus de Eugen Tomac două ministere.

Politica