sâmbătă, iulie 20, 2024

Ultima ora

Sport

Secretara penală de la „Gheorghe Bibescu” merge la pușcărie

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis, la sfârșitul săptămânii trecute, apelul Ancăi Daniela Chivu, secretara penală a Şcolii Gimnaziale nr. 36 „Gheorghe Bibescu” din Craiova, condamnată de Tribunalul Dolj la 5 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată (trei acte materiale) şi două infracţiuni de înşelăciune în formă calificată. Femeia a obținut reducerea pedepsei la 4 ani și 8 luni de închisoare, însă tot cu executare. Sentința este definitivă. Ea a fost acuzată că a cerut şi primit sume cuprinse între 1.000 de lei şi 15.000 euro pentru a facilita angajarea unor persoane în unităţi de învăţământ din Craiova și a declarat apel împotriva sentinței Tribunalului Dolj.

Curtea de Apel Craiova a pronunțat vineri sentința definitivă în cazul apelului declarat de Anca Daniela Chivu, secretara Şcolii Gimnaziale nr. 36 „Gheorghe Bibescu”, împotriva sentinței din 15 iunie, anul trecut, prin care a fost condamnată la o pedeapsă totală de 5 ani 8 luni închisoare pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată (trei acte materiale) şi două infracţiuni de înşelăciune în formă calificată. Instanța i-a redus pedeapsa femeii la 4 ani și 8 luni, însă tot cu executare: „Admite apelul declarat de inculpata Ispas(Chivu) Anca Daniela. Desfiinţează în parte sentinţa şi rejudecând; Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 8 luni închisoare în pedepsele componente şi sporul stabilit în condiţiile art. 38 Cp. În baza art. 17 alin. 2 Cpp rap. la art. 16 alin. 1 lit. g Cp Încetează procesul penal privind infracţiunile prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 Cp, faţă de persoana vătămată Iordache Stana şi respectiv, art. 244 alin. 1 Cp faţă de persoana vătămată Mihai Eugen, ca urmare a împăcării părţilor. Reduce pedeapsa aplicată inculpatei Ispas (Chivu) Anca Daniela pt. infracţiunea prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 Cp, faţă de persoana vătămată Dragomir Tudorel la 1 an închisoare. În baza art.38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b Cp Contopeşte pedepsele aplicate în cauză, în pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care se adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 1 an şi 8 luni închisoare, urmând ca inculpata Ispas(Chivu) Anca Daniela să execute în final pedeapsa de 4 ani şi 8 luni închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatei Ispas(Chivu) Anca Daniela, durata reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la 10.02.2016 la 22.07.2016 . Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul avocatului din oficiu în cuantum de 260 lei va fi suportat din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se arată în hotărârea instanței.

Reamintim că, în perioada decembrie 2015 – februarie 2016, au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj mai multe denunţuri ale unor persoane care sesizau faptul că, în perioada 2015 – 2016, Anca Daniela Chivu, de 43 de ani, secretara de la Şcoala Gimnazială nr. 36 „Gheorghe Bibescu” Craiova, le-a cerut sume de bani cuprinse între 1.000 lei şi 15.000 euro pentru a le facilita angajarea la diverse instituţii publice din Craiova, mai exact în alte unităţi de învăţământ. În urmă cu trei ani, mai exact pe 10 februarie 2016, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au fost conduse mai multe persoane în vederea audierii şi stabilirii întregii activităţi infracţionale, cercetările efectuându-se pentru probarea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă şi înşelăciune. În aceeaşi zi, ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au efectuat două percheziţii pe raza municipiului Craiova, la domiciliul secretarei, dar şi la unitatea şcolară unde aceasta îşi desfăşoară activitatea, fiind găsite şi ridicate mai multe documente folosite la probarea activităţii infracţionale. În baza probatoriului administrat, în aceeaşi zi procurorul de caz a dispus reţinerea inculpatei pentru o perioadă de 24 ore, iar o zi mai târziu, joi, 11 februarie, a fost prezentată Tribunalului Dolj, care a dispus arestarea preventivă a femeii pe o perioadă de 30 de zile. Pe 20 aprilie 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au trimis-o în judecată pe Anca Daniela Chivu, secretara şefă de la Școala Gimnazială nr. 36 „Gheorghe Bibescu” Craiova pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată (trei acte materiale) şi două infracţiuni de înşelăciune în formă calificată. În plus, în acelaşi dosar mai este inculpată o femeie, Anca Emilia Amărăzeanu, care i-a dat şpagă secretarei pentru a-i rezolva angajarea la o şcoală din municipiu. Între timp secretara a fost plasată în arest la domiciliu, ulterior scăpând şi de această măsură.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe 30 iulie, dosarul a ieşit din camera preliminară, judecătorii de la Tribunal constatând legalitatea probelor şi a rechizitoriului, respingând excepţiile şi cererile formulate de inculpata Anca Daniela Chivu. Femeia a făcut contestaţie, respinsă pe 16 septembrie de Curtea de Apel Craiova, iar pe 20 octombrie 2016, a început procesul. Cea de-a doua inculpată din dosar, Emilia Amărăzeanu, care i-a dat şpagă secretarei pentru a-i rezolva angajarea la o şcoală din municipiu, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității și nu a făcut apel.

Anca Daniela Chivu mai are la activ o condamnare la 4 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 4 luni, primită pe 30 ianuarie 2017 la Curtea de Apel Craiova, într-un dosar în care a fost acuzată de fals intelectual pentru că ar fi modificat fişa matricolă a unui elev, contra unei sume de bani.

Politica