joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proiectil cu focosul activ, găsit de un oltean

Un oltean a găsit pe câmp un proiectil, cu focosul activ, provenit, cel mai probabil, din Al Doilea Război Mondial. Omul îşi lucra pământul când a găsit muniţia şi a sunat la 112.
„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului Slatina a intervenit pe un teren agricol aflat între localitățile Slatina și Valea Mare, la o misiune de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată. Specialiștii pirotehnicieni au identificat, ridicat, transportat și depozitat, în vederea distrugerii, un proiectil perforant, calibrul 47 de milimetri, provenit, cel mai probabil, din Al Doilea Război Mondial. Proiectilul avea focosul activ, era tras prin gura de foc și neexplodat”, au precizat reprezentanţii ISU Olt.
Potrivit acestora, de la început anului și până în prezent, echipa pirotehnică a desfășurat 12 misiuni de asanare a teritoriului județului Olt de munițiile rămase neexplodate, fiind ridicate 14 elemente de muniție.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al județului Olt reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.
De asemenea, se interzice:
– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
– comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
– introducerea muniţiilor în foc;
– topirea elementelor metalice de muniţii;
– tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
– folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
– demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
– folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

Politica