miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parcare supraetajată la Parcul „Romanescu”? Interzis maşinilor la „statuie”

Primăria Craiova intenţionează să înfiinţeze o parcare supraetajată în faţa Parcului „Nicolae Romanescu”. Aceasta, după ce parcarea maşinilor va fi interzisă în zona intrării în parc, cea de la statuia cu doi cai, aici urmând a fi realizată o piaţetă.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat, miercuri, că reamenajarea intrării în Parcul „Romanescu” va începe pe 11 octombrie. Costurile întregului proiect sunt de aproape un milion de lei.
„Dăm ordinul de începere a lucrărilor de la statuia de la Parcul “Romanescu”, în prezența constructorului și proiectantului. Chiar dacă, efectiv, ordinul își produce efectele începând cu data de 11 octombrie, pentru că este un termen din moment ce se plătește taxa la ISC și până când începe lucrarea, dar am vrut să arătăm că toate lucrurile sunt îndeplinite, la această oră, inclusiv autorizația de construcție și acest ordin de începere a lucrărilor. Pe 11 octombrie, încep efectiv și lucrările. Statuia, așa cum o vedeți, nu mai putea să reziste în felul acesta, pentru că tot placajul ei este deteriorat și căzut. La început, am vrut să facem doar o reparare a statuii și, pentru intervenție asupra ei, trebuia să intrăm în toate aceste avize de la Cultură. Am primit observații de la comisia de monumente de cultură și istorice că există o disproporție între statuie și soclul său. Am văzut și discrepanța între interiorul parcului și această intrare principală și atunci am luat hotărârea să aliniem piațeta, cu totul, la nivelul de modernizare și de refacere a tot ceea ce a fost în parc. Deci piațeta va fi refăcută în totalitate, cu materiale asemănătoare cu cele din parc. Toate trebuie să țină cont de acest monument istoric, pentru că și statuia face parte din acest ansamblu, fiind în apropierea zonei de protecție a monumentului istoric. Se va reface soclul, într-o proporție de 1,5 metri înălțime. Au fost discutate aceste proporții cu comisia de cultură din cadrul ministerului și se va reface, inclusiv, această placare, cu inscripționarea cu toți primarii de-a lungul anilor, realizată pe contur și care să fie mult mai discretă și mai acceptabilă de ochiul public. Este o lucrare care va duce la angrenarea piațetei în parcul „Romanescu”, atât ca modernizare, dar și ca materiale și de tot ce înseamnă reabilitare în termeni de monument istoric”, a precizat edilul.
Lucrările ar trebui să fie gata în şase luni.

„Bineînțeles, dacă nu cumva, în perioada de iarnă, execuția va trebui să fie suspendată din cauza temperaturilor. Zona se va închide pe timpul lucrărilor. Un lucru este cert, zona nu va mai fi destinată pentru parcare, ci va fi o zonă de agrement. Se va ține cont de traversarea cu cărucioare și de confortul celor care vor veni să viziteze parcul”, a mai declarat primarul Craiovei.
Autorităţile caută o variantă pentru parcare în zona parcului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Se vor începe studiile pentru transformarea parcării de la poarta cealaltă. Acolo este un spațiu verde, nu știu dacă este prins în registrul spațiilor verzi. Dar studiem ce posibilitate avem să facem acolo o parcare. Poate gândim și acea parcare supraetajată de care vorbim de ani de zile să o facem în Craiova. Să facem acolo proiectul-pilot cu parcarea supraetajată. Oricum, se va studia acea zonă pentru a fi transformată în parcare”, a conchis Mihail Genoiu.

Politica