miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Urmările conflictului Odobleja – Voltaire: controale în toate şcolile

În urma conflictului Odobleja – Voltaire, Primăria Craiova şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj iau la verificat toate unităţile de învăţământ din oraş. Se va face o inventariere a spaţiilor din şcoli şi licee, dar şi a numărului de elevi. Ulterior, unităţile de învăţământ vor primi bani pentru plata utilităţilor numai în funcţie de numărul elevilor. Astfel se încearcă descurajarea închirierii către privaţi a spaţiilor de care ar trebui să beneficieze copiii.

Controlul în şcoli a fost anunţat de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, în cadrul şedinţei de joi a Consiliului Local. Aceasta după ce consilierul Dumitru Mănescu a ridicat problema sălilor de sport de la Odobleja, pe care elevii de la Voltaire nu le pot utiliza.

„Este încă problema sălii de sport. Domnule primar, îmi aduc aminte că aţi promis că această problemă se va rezolva. Eu ştiu scandalurile din ultimul timp care sunt create de o parte a celor două licee şi nu înţeleg de unde politizarea acestei probleme. Am stabilit de comun acord că Odobleja are două săli de sport. Una dintre ele o închiriază particular şi solicit în numele Voltaire să rezolvaţi această problemă”, a spus Mănescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

„Îşi bat joc efectiv de nişte copii”

Primarul Craiovei a explicat că a încercat să le propună celor de la Liceul Odobleja soluţii pentru ca şi elevii de la Voltaire să poată utiliza una dintre sălile de sport, însă aceştia au refuzat.

„Prin acest conflict, alimentat în mare parte de colegii de la PNL, îşi bat joc efectiv de nişte copii. Sunt total împotriva acelui gard care să separe nişte copii, pentru că, din informaţiile mele, copiii sunt prieteni între ei, se înţeleg. Mai mult, Liceul Voltaire a provocat o competiţie sportivă între elevii săi şi colegii de la Odobleja, tocmai în sensul de a demonstra că nu există nici o competiţie între copii, decât la nivel sportiv sau educaţional. Nu are nimeni nimic de împărţit acolo la Voltaire – Odobleja, decât faptul că cineva alimentează acest conflict pentru a-şi face o imagine politică. În privinţa acelor săli de sport, în privinţa acestui conflict creat pe care instanţa, în primă fază, l-a şi tranşat, eu vreau să spun că din dorinţa de a face bine am implicat consiliul local pentru a găsi soluţia cea mai corectă. Însă actul de învăţământ, programa şcolară, modul de împărţire a elevilor, a claselor este apanajul Inspectoratului Şcolar. Trebuie să înţeleagă toţi directorii de şcoli, de licee, că aceste spaţii sunt publice, nu sunt ale lor şi nu pot să dispună asupra lor. La Liceul Odobleja, într-adevăr, sălile de sport le ţine Odobleja în condiţiile în care am cerut Inspectoratului să facă o analiză dacă se justifică cele două săli la un liceu şi nici una la celălalt”, a explicat Mihail Genoiu.

În ceea ce priveşte controalele în şcoli, menţionate anterior, edilul a afirmat: „Am dispus, împreună cu doamna inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj realizarea unei comisii, care de luni a început să inventarieze spaţiile. Toate liceele şi toate şcolile din Craiova vor fi călcate de această comisie care va inventaria spaţiile. În paralel, Inspectoratul Şcolar va face o evidenţă a tuturor efectivelor din aceste unităţi de învăţământ. Se va stabili care este norma cheltuielilor pe cap de elev şi se vor da unităţilor de învăţământ bani pentru utilităţi conform numărului de elevi. Din acel moment, cine are spaţii excedentare va veni singur să le dea înapoi. Eu m-am săturat să cer unde sunt spaţii excedentare, să constat că sunt spaţii excedentare, cum sunt la Odobleja, şi toată lumea să spună că nu sunt. Ok, bun! Câţi elevi ai? Atâţi. Care sunt normele pe curent, pe gaze, pe toate cele pe cap de elev? Atât. Bun, ăştia sunt banii! Ai spaţii excedentare le plăteşti din alte surse. Şi cred că este singura soluţie să facem ordine şi în privinţa cheltuielilor şi în privinţa acestor spaţii excedentare care sunt pitulate sau folosite în diverse scopuri, închiriate către societăţi private şi aşa mai departe”.

Profesorii de la Liceul Odobleja susţin că au doar 16 clase disponibile, de când una dintre clădirile din curtea şcolii a fost dată celor de la Voltaire, clase insuficiente pentru numărul de elevi. Odobleja mai are şi o clădire de laboratoare unde ar putea înfiinţa săli de curs. Reprezentaţii şcolii au susţinut anterior că în această clădire nu se pot înfiinţa săli de clasă, pentru că s-a făcut o reabilitare pe fonduri europene, iar prin proiect ar fi interzisă schimbarea destinaţiei spaţiilor, ei afirmând că acestea sunt destinate laboratoarelor. Numai că, potrivit documentelor de la execuţia lucrărilor, în proiect au fost prevăzute 12 săli de curs. Fapt ascuns de reprezentanţii liceului. Sunt documente pe care vi le vom prezenta într-o ediţie viitoare a cotidianului regional „Jurnalul Olteniei”.

Am solicitat oficial lămuriri de la reprezentanţii Liceului Odobleja cu privire la problema spaţiilor. Până acum, din partea celor din liceu am primit doar acuze, pe facebook, de pe conturi fără identitate reală.

Când vom primi răspunsuri la întrebările adresate oficial vi le vom prezenta.

Politica