vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Copilărie furată. Romii care spun NU căsătoriilor timpurii

Fără şansa unei copilării cu jucării, cu poveşti, fără şansa unei educaţii şi a unei dezvoltări normale. Aşa trăiesc mulţi copii din comunitatea romă. Sunt căsătoriţi de la vârste fragede, fără a înţelege, de fapt, ce înseamnă acest lucru. Problema este cunoscută de autorităţi şi deşi legea interzice clar căsătoriile între minori, nu tot timpul este aplicată atunci când vine vorba despre comunităţile rome.

Nu toţi romii susţin însă această practică. Unii dintre ei încearcă să schimbe situaţia. Partida Romilor „Pro-Europa” filiala Dolj a dat startul unei campanii de conştientizare şi de informare cu privire la căsătoriile timpurii. Reprezentanţii asociaţiei, împreună cu studenţii de etnie romă şi cu reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, dacă de această dată vor decide să se implice, vor încerca să explice familiilor rome de ce este importantă copilăria şi, mai ales, şcoala.


„Când vorbesc despre căsătoriile timpurii, mă refer la acele neamuri care îşi căsătoresc copiii de la vârste foarte, foarte mici cum ar fi 9 ani, 10 ani, 11 ani… Din punctul nostru de vedere şi din punct de vedere al ONG-urilor noastre de etnie romă, nu suntem de acord cu astfel de cazuri care s-au întâmplat de-a lungul zecilor de ani în minorităţile de romi. Mai devreme sau mai târziu cineva trebuia să ia iniţiativă şi ţin să mulţumesc în mod deosebit preşedintelui Partidei Romilor la nivel naţional, domnul Nicolae Păun, care a depus o plângere împotriva unei familii care şi-a căsătorit fata la doar 11 ani cu un adult de 21 ani. Îl felicit pentru că a fost primul din ţară care şi-a exprimat public dorinţa de a sancţiona astfel de evenimente care se întâmplă în comunitatea romilor. Campania este una de informare şi conştientizare cu privire la acest pericol care se abate asupra minorităţii rome şi anume căsătoria timpurie. Noi am făcut astfel de campanii de-a lungul timpului dar, din păcate, nu am fost niciodată sprijiniţi de către autorităţile statului român. De această dată, vin cu rugămintea ca autorităţile să audă mesajul nostru şi să vină alături de noi pentru că nu putem nici noi singuri să rezolvăm un caz care de-a lungul timpului nu a fost oprit de nimeni”, a declarat Romeo Tiberiade, preşedintele de la Dolj al Partidei Romilor „Pro-Europa”.
Timp de o lună, cei implicaţi în campania prin care se „spune Nu căsătoriilor timpurii” vor merge din uşă în uşă pentru a explica cum pot fi afectaţi copiii de aceste căsătorii şi care sunt efectele negative şi asupra comunităţii.
„În rândul familiilor de etnie romă sunt foarte mulţi care sunt neştiutori de carte şi, din păcate, nu pot fi informaţi decât mergând din casă în casă aşa cum eu, împreună cu colegii de la Partida Romilor Dolj, am mers la ei, în comunităţile lor, am vorbit cu ei, am făcut întâlniri cu ei şi le-am spus despre acest fenomen pe care nu l-am agreat şi nici nu îl agreăm. (…) Ştiu că am să deranjez o parte din minoritate, nu mă interesează acest lucru. Prefer să se supere pe mine minoritatea romă, decât să facă astfel de greşeli în timp. Gândiţi-vă că pentru mine, personal, şi pentru colegii mei care am tot lucrat în astfel de programe, am considerat că este pericol din punct de vedere educaţional. Programul se numeşte „Copilărie furată”. Copiii căsătoriţi timpuriu nu au avut şansa la copilărie şi din această cauză nu au nici şansa de a merge la şcoală. Nici fata, nici băiatul. Pentru că de la o vârstă fragedă, făcând deja parte dintr-o familie, nu au cum să mai meargă la şcoală, nu au cum să mai meargă la serviciu, pentru că, este logic, dacă nu ai carte, nu poţi fi nici angajat. (…) Nu cred că fenomenul a scăzut dar nu mai este vizibil pentru că foarte multe familii îşi ascund această practică. (…) Tinerii da, se pot căsători, dar de la 16-17 ani, în minoritatea romă şi sunt aici nişte legi frumoase. S-au mai făcut şi un fel de înţelegeri chiar de când s-au născut copiii, asta în neamurile de vatră, dar asta nu înseamnă că se căsătoresc până la vârsta potrivită. Dar, în neamurile de căldărari şi în cele de costorari se practică căsătoriile timpurii şi, mai grav, este că în neamul de costorari îşi dau copiii fără ca ei să conştientizeze de ce o fac. Noi nu suntem de acord cu astfel de practici. Eu, de astăzi, voi fi duşmanul acestor familii care nu ţin cont deloc de copilăria lor. Vrem să îi informăm cu privire la pericolul la care se expun atunci când îşi căsătoresc copiii prea devreme şi din punct de vedere al sănătăţii şi din punct de vedere al educaţiei şi, bineînţeles, nici bunul Dumnezeu nu acceptă astfel de căsătorii”, a mai precizat Romeo Tiberiade, preşedintele Partidei Romilor „Pro-Europa”, sucursala Dolj.
Darius Matache, responsabilul cu studenţii pe Craiova al asociaţiei, afirmă că: „Este de datoria noastră, ca militanţi pentru drepturile romilor şi ca militanţi pentru promovarea culturii şi valorilor identitare ale romilor să intervenim şi să ne arătăm poziţia noastră cu privire la acest lucru. Am intervenit în comunităţi, am stat de vorbă cu oamenii şi încercăm să prevenim aceste căsătorii timpurii plecând de la principiile şi temerile pe care le au ei. Căsătoria este un lucru bun, dar nu prea devreme”.
„Nu este prima dată când noi, ca organizaţie, împreună cu domnul preşedinte, facem astfel de acţiuni, când mergem şi vorbim cu liderii comunităţilor şi inclusiv cu părinţii fetelor. Vreau să vă spun că în momentul în care ne întâlnim cu ei şi vorbim cu ei, oamenii conştientizează că ceea ce fac nu este bine, pleacă de la întâlnire foarte siguri pe ei că nu vor mai face asta şi la ceva timp ne pomenim că este totul ca înainte, şi-au dat fetele de la vârste foarte fragede. Atunci îi întrebăm: „ce s-a întâmplat, care este motivul?”. Răspunsul este: „vreţi să rămână fata nemăritată? Îi trece timpul”. De mult lucrăm la asta şi continuăm”, spune şi Florin Silviu, consilier pe problema romilor al preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj.
Inspectorul şcolar pentru minorităţi din cadrul ISJ Dolj, spune că în multe cazuri fetele de etnie romă merg la şcoală numai până în clasa a VIII-a: „Au fost şi sunt cazuri în care copiii, în special domnişoarele, merg până în clasa a VIII-a, după aceea se intervine pe parte de tradiţie. Nu le mai lasă la şcoală pentru că vor să le căsătorească. Există acest pericol, încă lucrăm la stoparea fenomenului. Inspectoratul, împreună cu cadrele didactice, acolo unde avem pondere mare de romi, în permanenţă poartă discuţii cu părinţii să îi lase pe copii la şcoală pentru că este foarte important. Ştim cu toţii că cea mai importantă este educaţia”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanţii Partidei Romilor speră la sprijinul autorităţilor pentru „respectarea legii” şi a dezvoltării sănătoase a copiilor.

Politica