sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cresc prețurile tuturor medicamentelor generice, indiferent dacă lipsesc sau nu din țară

Ministerul Sănătății a publicat miercuri în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru ce va permite, practic, creșterea prețurilor tuturor medicamentelor generice de pe piața din România. Măsura se vrea o completare a proiectului de Ordin publicat vinerea trecută, ce suspendă timp de 6 luni exportul paralel pentru 172 de citostatice și imunosupresoare, în încercarea de a rezolva crizele de medicamente din România.
Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, atrage atenția că noul Ordin publicat astăzi va face să crească „toate prețurile medicamentelor generice din România. Toate, indiferent că au lipsit sau nu, că sunt esențiale sau nu, că sunt ieftine sau nu. Toate!”
„Știre bombă în Sănătate: Ministerul Sănătății tocmai a publicat un ordin în urma căruia practic vor crește toate prețurile medicamentelor generice din România. Repet: toate, indiferent că au lipsit sau nu, că sunt esențiale sau nu, că sunt ieftine sau nu. TOATE!”, a scris Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după publicarea proiectului de Ordin pe site-ul Ministerului Sănătății.
În acest moment, până la intrarea în vigoare a Ordinului pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, prețul medicamentelor generice prezente pe piața din România trebuie să fie la maximum 65% din prețul originalului. Medicamentele generice conțin aceeași substanță activă precum produsul farmaceutic original și trebuie să păstreze aceeași formă de dozare pentru tratarea aceleiași afecțiuni precum medicamentul de referință. Genericele sunt lansate în momentul în care brevetul unui produs original a expirat, scrie Hotnews.

Proiectul de Ordin de ministru publicat astăzi de Ministerul Sănătății în dezbatere publică poate fi consultat aici.
Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, măsura suspendării pentru 6 luni a exportului paralel pentru 172 de medicamente – citostatice și imunosupresoare – nu va rezolva în totalitate problema crizelor de medicamente și va fi completată și de alte măsuri.
Aceasta anunța că în perioada următoare Ministerul Sănătății urmează să pună în dezbatere publică încă o măsură complementară – un Ordin privind politica de prețuri, în condițiile în care statul român impune, în acest moment, pentru medicamente, cel mai mic preț din UE. Sorina Pintea admitea și că „trebuia de anul trecut sau din primăvară să luăm această decizie”.

Politica