„Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică”, o nouă conferinţă

„Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică”, o nouă conferinţă

Cea de-a XXVI-a ediție a Conferinţei Internaționale „Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică”, organizată de Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, a luat startul joi.

Deschiderea conferinţei, care se va desfăşura la Craiova până pe 14 septembrie, a avut la Consiliul Judeţean Dolj.
„Aş putea spune că este cea mai importantă manifestare ştiinţifică a Muzeului Olteniei”, a spus managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, amintind apoi investiţiile făcute de administraţia doljeană în dezvoltarea instituţiei de cultură. „Muzeul Olteniei acum reprezintă un brand, este una dintre cele mai cunoscute instituţii muzeale din ţară”, a mai precizat Ridiche.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat: „De aproape 16 ani participăm la organizarea acestei întâlniri deosebit de valoroase şi foarte onorantă atât pentru instituţia noastră, cât şi pentru Craiova şi sudul României”.
Conferința Internațională „Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică” se înscrie într-una din funcțiile importante ale muzeului, aceea de cercetare științifică a patrimoniului natural și cultural universal și este organizată anual pe parcursul ultimelor decenii.
La aceasta participă 70 de specialiști din toate domeniile biologiei (cercetători renumiți din cadrul multor institute de cercetări biologice, cadre universitare și muzeografi), din țară și străinătate.
„În acest context, amintim participarea unor reprezentanți din cadrul unor prestigioase instituții de profil, precum: Institutul de Protecția Plantelor (Bari/Italia), Academia de Științe Bratislava (Slovacia), Universitatea Politehnică din Albania, Universitatea Medeniyet Istambul, Școala Națională de Studii Veterinare Algeria, Institutul Zoologic din Chișinău (Republica Moldova), Academia de Științe Minsk (Belarus) și Compania Petrolieră Albpetrol Sh (Tirana/Albania).
Centrul Județean pentru Protecția Naturii Turismului și Dezvoltare Rurală Durabilă, instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Consiliului Județean Dolj, va participa la acțiunea Secției de Științele Naturii.

Studiile științifice prezentate în cadrul Conferinței sunt, în general, rezultatul unei îndelungi cercetări a micro- și macro-organismelor din diverse ecosisteme sau sunt rodul analizei unor fenomene geologice și climatice petrecute în diverse bioregiuni, context în care menționăm titluri de interes pentru public precum: „Eşantioane din Muzeul Aurului de la Brad”, “Cât este de eficientă protecția biodiversității prin arii naturale protejate în România’, „Inventarierea presiunilor asupra corpurilor de apă de suprafață și starea ecologică de-a lungul cursului inferior a râului Jiu”, „De la ecologie și planificare spațială la ecologie urbană și teritorială”, „Medii poluate și rezistența la antibiotic”.
Expunerea lucrărilor va începe în Plenum, între orele 11:30 și 13:00 și va continua pe secțiuni (Geologie-Paleontologie, Biologie vegetală, Biologie animală, Ecologie și Protecția mediului) la sediul Secției din str. Popa Șapcă, nr.8, începând cu ora 15:00 până la ora 19:30.
Toate lucrările care vor fi susținute au primit girul unui colegiu științific reprezentat de personalități academice din țară și străinătate și vor fi tipărite în anuarul „Oltenia. Studii și comunicări. Științele Naturii”, ajuns la cel de-al XXXV-lea număr. Menționăm că, începând din anul 2008, revista este indexată de către CNCSIS în categoria B și este inclusă în diferite baze de date internaționale (ex. Thomson- Reuters, EBSCO ș.a.)”, au transmis reprezentanţii Muzeului.
Potrivit acestora, în programul Conferinței este cuprinsă și o excursie documentară aplicativă, care ar urma să evidenţieze şi să promoveze patrimoniul natural și obiectivele culturale și istorice din teritoriul Olteniei.

Concluziile comunicărilor științifice prezentate vor fi dezbătute la sediul Secției, în cadrul unor mese rotunde, sâmbătă, 14 septembrie, înainte de încheierea manifestării.