miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Probele sportive la examenul de admitere în şcolile de poliţie s-au înăsprit

Reprezentanţii MAI discută, în aceste zile, posibilitatea ca, începând din anul 2020, durata cursurilor să se mărească de la 10 luni, cât este în prezent, până la 18 luni. Decizia nu vizează candidaţii care vor fi admişi în sesiunea de examen programată în ianuarie, anul viitor.

Începând cu examenul de admitere din ianuarie 2020, se reduce numărul de locuri de la 1.500 la 700 iar probele sportive, eliminatorii pentru candidaţii care vor să devină poliţişti, s-au înăsprit drastic. Motivul, pe care nu-l recunoaşte nimeni oficial, este că în acest mod MAI încearcă să elimine fetele nepregătite fizic, dar care până acum reuşeau să termine cu succes traseul aplicativ în număr sensibil egal cu cel al băieţilor, scrie Adevărul.

Astfel, în ianuarie, candidaţii care vor să fie admişi în şcoală au de trecut la proba fizică 12 obstacole, cu unul mai mult faţă de anii anteriori. În plus, la mare parte dintre probe a crescut dificultatea: la proba de săritură la capră, dispozitivul a fost înălţat cu zece centimetri, manechinul care trebuia târât pe o anumită distanţă a fost ”îngrăşat” de la 40 de kilograme la 60 de kilograme.

Proba cea nouă, cunoscută şi sub numele de „pendulul”, inclusă în traseu din ianuarie 2020, presupune săritura de pe loc şi atingerea unei ţinte de mici dimensiuni suspendată la o înălţime de 2.55 m. ”Obiectul suspendat – o minge de tenis de câmp suspendată la o înălţime de 2,55 metri, măsuraţi de la sol până la baza inferioară a obiectului”, conform regulamentului postat pe site-ul MAI.

Săritura la capră era obstacol pe care cele mai multe candidate fete nu îl depăşeau. Odată cu înălţarea dispozitivului este evident că fetele care nu vor fi bine pregătite tehnic şi fizic nu vor mai face faţă traseului.

Un alt obstacol modificat este tunelul prin care candidatul trebuie să treacă fără să-l mişte din loc. Diametrul lui a fost micşorat de la 0.80 m la 0.70 m, iar lungimea a crescut de la 4 m la 6 m.
Mai mult, s-au înăsprit şi condiţiile în care un candidat poate fi penalizat cu secunde în plus. Practic este vânată fiecare greşeală, orice depăşire a culoarului de lucru, orice dezechilibru, atingerea jaloanelor etc.
Candidaţii vor fi penalizaţi dacă la săriturile de pe loc sau la aterizarea după escaladarea unor dispozitive ating solul cu mâna sau cu orice altă parte a corpului în afară de tălpile picioarelor. Pentru a putea intra în examenul scris, candidaţii trebuie să parcurgă în mod corect întreg traseul aplicativ şi să-l finalizeze în cel mult 3 minute şi 20 de secunde. De regulă, o treime dintre participanţii la probele sportive nu sunt declaraţi admişi.

Următoarea sesiune de examen pentru şcolile postliceale ale MAI este organizată în ianuarie 2020, iar înscrierile au început deja. Sunt 1.737 locuri în total, dintre care 765 la Şcoala de din Câmpina şi 162 la Şcoala de din Cluj Napoca. Concursul de admitere organizat în mod tradiţional în luna septembrie a fost anulat în acest an.

Politica