FMI avertizează: România trebuie să mute cheltuielile dinspre salarii şi pensii spre investiţii

FMI avertizează: România trebuie să mute cheltuielile dinspre salarii şi pensii spre investiţii
Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează România că trebuie să ia măsuri de calitatea, precum mutarea cheltuielilor dinspre salarii şi pensii către investiţii, avertizând că noua lege a pensiilor ar putea submina sustenabilitatea fiscală, scrie Adevărul.
Potrivit FMI, creşterea economică din România a fost puternică în 2018, reflectând o politică fiscală prociclică şi creşteri rapide de salarii. Rata şomajului a atins niveluri minime record, iar sectorul financiar este stabil. Deficitul fiscal şi de cont curent s-au lărgit în ultimii ani, la 2,8% şi 4,5% din produsul intern brut, în 2018. Deşi ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale a României (BNR) a fost atinsă în 2018, inflaţia se intensifică, depăşind ţinta încă din februarie 2019. Agenda de reforme structurale rămâne blocată, iar creşterea investiţiilor a încetinit activitatea economică mai largă, subliniază FMI.

Instituţia precizează că creşterea în 2019 se va menţine peste potenţial, la 4%, condusă de stimulente fiscale continue şi o creştere puternică a salariilor şi va fi însoţită de lărgirea în continuare a deficitelor de cont curent şi fiscal. Este de aşteptat ca inflaţia în 2019 să rămână peste ţinta BNR. Se estimează că creşterea va fi moderată, de 3% pe termen mediu, deoarece efectele tranzitorii ale stimulilor fiscali se estompează. Lipsa de progrese în ceea ce priveşte reformele structurale şi investiţiile reduse vor restricţiona creşterea potenţială pe termen mediu.

Pentru a rezolva dezechilibrele din ce în ce mai mari, directorii FMI au solicitat trecerea de la politica fiscală prociclică la cea anticiclică, completată de o poziţie mai strictă a politicii monetare şi o mai mare flexibilitate a cursului de schimb. Aceştia susţin în continuare consolidarea previzibilităţii politicilor şi reînnoirea iniţiativelor de reformă structurală pentru a susţine convergenţa la nivelul veniturilor medii ale UE.
FMI solicită o consolidare fiscală durabilă care să ajute la reducerea deficitelor gemene şi să reducă povara pentru politica monetară. Instituţia încurajează reformele fiscale susţinute pentru a realiza consolidarea pe termen mediu şi pentru a îmbunătăţi componenţa bugetară.
FMI susţine îndeplinirea obiectivului bugetar din acest an cu măsuri de calitate, inclusiv mutarea cheltuielilor dinspre cheltuielile rigide – cum ar fi salariile şi pensiile – spre investiţii, inversând tendinţa de scădere a investiţiilor publice din ultimii ani.
De asemenea, oficialii au avertizat că noua lege a pensiilor ar putea submina sustenabilitatea fiscală şi ar trebui să fie supusă unei revizuiri cuprinzătoare, echilibrând nevoile sociale, de echitate şi de investiţii, în conformitate cu spaţiul fiscal disponibil.

Directorii FMI au subliniat în continuare că lupta României împotriva corupţiei ar trebui reînnoită. O misiune a FMI a vizitat România în perioada 27 mai – 7 iunie 2019, pentru a realiza evaluarea anuală a economiei româneşti, cunoscută sub denumirea Consultare pe Articolul IV.