vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Oltenia de sub munte”, geoparc UNESCO?

„Oltenia de sub munte” ar putea deveni geoparc UNESCO. O asociație din comuna Costești, care se ocupă cu protecția mediului, a început demersurile în acest sens.
Este vorba despre Asociația Kogayon, ai cărei reprezentanți speră ca în trei ani să obțină acest statut pentru partea vâlceană a „Olteniei de sub munte”.
„Asociaţia Kogayon începe demersurile pentru obţinerea statutului de geoparc UNESCO pentru zona Oltenia de sub Munte, partea vâlceană. Acesta are peste 60.000 ha și este situat pe teritoriul administrativ a 6 localităţi, ale căror conduceri ne sprijină demersurile, de la vest la est: Vaideeni, Horezu, Costești, Bărbătești, Stoenești și Olănești, cu Parcul Naţional Buila-Vânturariţa în centru. Acest statut ar însemna o mare oportunitate de dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune și nu aduce restricţii în plus faţă de cele din legislaţia actuală.
Demersurile o să dureze cel puţin 3 ani și sperăm să fie finalizate cu succes, cu sprijinul factorilor interesaţi, în beneficiul patrimoniului local, al comunităţilor locale și al vizitatorilor zonei”, spun reprezentanții Asociației.
Potrivit acestora, reţeaua actuală de geoparcuri UNESCO cuprinde peste 147 de astfel de zone în 41 de state, printre care şi România, cu zona Haţegului. În zona „Oltenia de sub munte” există în prezent două obiective UNESCO – Mânăstirea Hurezi şi ceramica de Horezu.

Politica