Recorduri de temperatură în Europa

Recorduri de temperatură în Europa

Mai multe ţări europene au înregistrat joi noi recorduri de temperatură, în contextul în care vestul Europei este afectat de un val de aer fierbinte care se deplasează dinspre Sahara, informează Mediafax care citează BBC.

La Paris a fost înregistrată joi o temperatură de 42,6 grade Celsius, un record pentru capitala franceză.

Autorităţile franceze au instituit un cod roşu de caniculă la Paris şi în 19 regiuni ale ţării şi au avertizat că temperaturile ar putea atinge 42-43 de grade Celsius în zonele vizate. Potrivit presei din Franţa, cel mai probabil noaptea de miercuri spre joi a fost cea mai fierbinte din istorie.

Autorităţile le recomandă cetăţenilor să evite să iasă din case dacă nu este neapărat necesar. Potrivit unor oficiali, cel puţin cinci persoane au murit din cauza temperaturilor ridicate.

Și în Germania a fost înregistrat un record de temperatură joi, când termometrele din localitatea Lingen din Saxonia Inferioară au înregistrat 42,6 grade Celsius.

Temperaturile ar urma să scadă sensibil vineri în Germania, însă vor fi în continuare mult superioare valorilor obişnuite pentru această perioadă. Cele mai ridicate temperaturi vor fi înregistrate în vestul ţării, însă pe coasta nordică temperaturile ar urma să se situeze în jurul valorii de 29 de grade Celsius.

În Marea Britanie temperaturile au atins 38,1 grade Celsius, un record pentru luna iulie, iar autorităţile feroviare au impus restricţii de viteză pentru trenuri, pentru a evita eventuale accidente.

În Olanda au fost înregistrate 40,7 grade Celsius, aceasta fiind cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în această ţară.

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Claire Nullis, a avertizat asupra faptului că aceste valuri de caniculă se vor produce din ce în ce mai des. „Aşa cum am văzut în iunie, acestea se produc din ce în ce mai des, încep mai devreme şi devin mai intense”, a spus aceasta. „Aceasta nu este o problemă care să dispară prea curând”, a adăugat reprezentantul Organizaţiei.