sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Porcii din Cilieni, ucişi din cauza pestei

Reprezentanţii DSVSA Olt au început, de miercuri, să omoare toţi porcii de pe raza comunei Cilieni, unde au fost confirmate patru focare de pestă porcină africană. Primarul din localitate spune că sătenii nu se opun acestei măsuri, fiind conştienţi de pericolul acestui virus.

Primarul din Cilieni, Ionel Marancea, a precizat că şi alţi porci sunt în agonie, având semne de boală.
„Din această dimineaţă au început să omoare porcii din localitate. Sacrificarea a început chiar de pe strada Primăverii, acolo unde au fost confirmate focarele de pestă porcină africană. Eu am stat de vorbă cu oamenii şi nu sunt probleme, oamenii ştiu pericolele, îi primesc pe veterinari în gospodării. Mai mult de atât, şi alţi porci sunt în agonie, au semne de boală. Am mai avut o scroafă care a murit marţi seara”, a spus primarul din Cilieni.
Acesta estimează că pe raza localităţii mai sunt 400-500 de suine. Toţi porcii vor fi omorâţi în scop prevenit, autorităţile încercând să limiteze extinderea virusului pestei porcine africane. Oamenii care au animalele înregistrate vor fi despăgubiţi.
În urma anchetei epidemiologice, cei de la DSVSA Olt au stabilit că virusul a ajuns în comuna olteană din Teleorman, adusă de zilierii care muncesc în solariile legumicultorilor din Cilieni.
Un porc a murit, iar alţi trei au fost omorâţi preventiv la Cilieni, săptămâna trecută, când au izbucnit primele focare de pestă porcină.
DSVSA Olt a ridicat restricţiile în comuna Cilieni în luna aprilie, localitatea fiind afectată de pesta porcină în toamna anului trecut, când au fost ucişi 28 de porci.
Cilieni este a doua comună din judeţ, unde sunt ucişi toţi porcii, după ce în toamna anului trecut acest lucru s-a întâmplat la Rusăneşti.

Politica