joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Poluatorii Doljului, verificaţi de Garda de Mediu

Problema cenuşei de la CET Craiova II şi Işalniţa nu s-a rezolvat, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj, în ciuda faptului că la cele două sucursale ale Complexului Energetic Oltenia sunt sisteme performante. Nici Eco SUD, care a fost reclamată pentru mirosul insportabil de la groapa de gunoi de la Mofleni, nu a dus încă la îndeplinire toate măsurile impuse de Garda de Mediu.

Datele au fost prezentate în şedinţa Colegiului Prefectural Dolj care a avut loc miercuri. Potrivit raportului Gărzii de Mediu Dolj au fost făcute, atât anul trecut, cât şi în acest an, inspecţii planificate la operatori ale căror activităţi generează emisii în atmosferă.
„Cu toate că, Complexul Energetic OLTENIA – SE Craiova II şi SE Işalniţa folosesc pentru depozitarea cenuşii generate, pe cele trei depozite, din activitatea de producerea energiei electrice – tehnologia fluidului dens, cea mai bună tehnologie disponibilă agreată de Uniunea Europeană, fapt care a permis diminuarea semnificativă a spulberărilor în condiţii normale, în condiţii meteorologice extreme (rafale puternice de vânt, schimbări bruşte de direcţie a vântului, temperaturi ridicate care conduc la uscarea rapida a solului) apare fenomenul spulberărilor de cenuşă. În anul 2018, urmare a numeroaselor sesizări privind spulberările de cenuşă în special în zona localităților Mischii şi Simnicul de Sus – CJ Dolj a notificat Agenția pentru Protecția Mediului Dolj în legătură cu nerespectarea condiţiilor din Autorizația Integrată de Mediu nr. 74/07.07.2018, în vederea aplicării dispozițiilor art. 17 din OUG 195/2005, aceasta ducând, în vederea remedierii deficienţelor, la elaborarea de către SE CRAIOVA II a unui program de măsuri cu aplicabilitate imediată, de măsuri alternative și de perspectivă, pentru soluţionarea situației privind spulberările în condiții meteo extreme”, se explică în raport.
Potrivit documentului s-a aplicat şi o amendă de 100 mii lei, operatorului Complexul Energetic Oltenia SA – Sucursala Electrocentrale Craiova II, pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător, art. 79 alin.4 lit.a – nerespectare prevederi act de reglementare în ceea ce privește indicatorul pulberi în suspensie, și tot pentru nerespectare calitate aer a fost dată o amendă de 50 mii lei: nerespectare prevederi Lege 278/2013 privind emisiile industriale, art.8 alin.1 – pentru nerespectare prevederi acte reglementare cu privire la asigurarea de măsuri necesare pentru prevenirea antrenării de pulberi de pe depozitul de zgură și cenușă, Valea Mănăstirii.
„În anul 2019 a fost aplicată o amendă în cuantum de 100 mii lei, operatorului Complexul Energetic Oltenia SA – Sucursala Electrocentrale Craiova II, pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător, art. 79 alin.4 lit.a – nerespectare prevederi act de reglementare în ceea ce privește indicatorul pulberi în suspensie”, se mai arată în raport.
ECO SUD, reclamată pentru mirosul insuportabil de la groapa de gunoi de la Mofleni, a îndeplinit doar o parte dintre măsurile dispuse în 2018 de inspectorii de mediu. „Pentru verificarea conformării operatorului ECO SUD SA, cu prevederile Normativului tehnic privind depozitarea deşeurilor, aprobat prin Ordinul MMGA nr. 757/2004, potrivit căruia „Gazul de depozit generat în urma descompunerii deșeurilor municipale trebuie colectat și tratat într-un mod care să conducă la diminuarea efectelor negative pe care acesta le poate avea asupra mediului înconjurator…”, începând cu anul 2018 au fost stabilite măsuri cu termene privind Realizarea unei reţele de extracţie, colectare şi tratare a gazului de depozit, montarea la stația de tratare biogaz a sistemelor de monitorizare și înregistrare a temperaturii de ardere, a debitului de gaz ars și a constituenților primari ai gazului de depozit, asigurarea funcționării continue a instalației de ardere biogaz; până la data prezentei, a parte din măsurile dispuse la ECO SUD SA, cu această referire, au fost duse la îndeplinire, altele se afla în rezolvare”, mai precizează reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj.

Inspectorii de mediu au mai făcut verificări: „la instalații pentru incinerarea deșeurilor medicale și a altor tipuri de deșeuri – STERICYCLE ROMANIA SA, MEDILINE EXIM SRL, HERMAN SRL; la instalații și activități care utilizează solvenți organici, pentru verificarea respectării valorilor – limita de emisie pentru conformarea cu prevederile Legii 278/2013 privind emisiile industriale – FORD ROMANIA SA, MAGNA EXTERIORS& INTERIORS SRL, AVI SA, AVI PISCINE SA, ELECTROPUTERE SA, OD TEHNIC SRL, MOVIPLAST SRL, RELOC SA, EDOARDO DESIGN SRL, TOTAL WASH CONCEPT SRL, etc”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica