marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Antrenaţi pentru căutarea victimelor. El este antrenorul câinilor de salvare din Craiova

A participat la zeci de competiţii în ţară şi în străinătate, și ori de câte ori a fost nevoie a intervenit cu câinii de salvare la dezastre. A acționat la inundaţiile care au lovit România şi unde a fost nevoie de câinii de salvare ca să dea de urma victimelor. Este povestea incredibilă a lui Liviu Ionescu, preşedintele Centrului Național de Educare Canină din Craiova.

Despre câinii de salvare a început să se vorbească mai mult începând cu anii ’80 când s-a pus accent pe formarea câinilor în diferite specialităţi şi subspecialităţi. În perioada 1984 –1986, la cererea MApN – Apărarea Civilă şi Salvamont România, s-a început, într-un cadru organizat şi recunoscut de stat, formarea la Craiova a primelor echipe civile din România, cu câini de catastrofe şi câini pentru avalanşă.
„În martie 1984, la Craiova, se recunoaşte oficial în România, prima formaţiune ALA canină de salvare, formată din patru ciobăneşti germani cu 4 conductori, toţi din Craiova. Datorită fenomenelor şi a calamităţilor naturale care s-au accentuat foarte mult pe toate meridianele lumii, în anii ’90 s-a pus problema chinotehnică de a se realiza o specialitate canină care să vină nu în sprijinul unei singure persoane ci societăţii civile. în anul 1994, Centrul de la Craiova a implementat în România, bazele specialităţii „CÂINE DE SALVARE” (câine care să caute şi să salveze orice supravieţuitor de sub dărâmături, de pe orice teren accidentat şi inundaţii, din avalanşe şi din apă) după regulamentele internaţionale de lucru pentru câinii de căutare – salvare ale IRO si FCI, şi normele internaţionale de emergenţă. Este asociație non-profit, non guvernamentală, în interesul serviciului comunitar, respectând regulamentele AChR – Asociației Chinologice Române – membră a Federaţiei Chinolgice Internaţionale, precum şi regulamentele IRO Organizaţia Internaționale a Câinilor de Salvare”, spune Liviu Ionescu.
Până în prezent acesta împreună cu membrii organizaţiei au fost invitaţi în peste 60 de exerciţii şi demonstraţii de căutare – salvare naţionale şi internaţionale.
În competiţiile chinologice am obţinut: Campioni Naţionali IPO-R si IPO-RM, în perioada 2005 – 2007, 2009 – 2016, Campion Naţional ACHR la IPO-R, în anii 2011 – 2015, câştigători ai Cupei „Mont-Delt-Mar”: 2004-2006, 2010 – 2015. Am participat activ în multiple cazuri reale de căutare-salvare a unor turişti din munţii Parâng şi Bucegi, precum şi la căutarea unor persoane dispărute din judeţul Hunedoara, Dolj, Tulcea, Constanţa, Gorj. Cutremurele din Turcia și Iran, situațiile de urgență din Croația, acţiunile umanitare și de căutare-salvare din Turcia și Grecia sunt doar câteva din misiunile internaționale la care Centrul din Craiova a participat”, mai spune Liviu Ionescu.
De asemenea, a realizat patru proiecte educaţionale cu şi pentru copii preşcolari şi şcolari dar şi pentru copii cu dizabilităţi, atât cu fundaţii de profil cât şi cu şcolile şi grădiniţele din județul Dolj.

Elena ALEXANDRU

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica