vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Baronii cer demiterea Anei Birchall

Baronii locali fac presiuni ca Ana Birchall să fie dată afară din Guvern, pe motiv că se opune Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, ghiuleaua PSD împotriva procurorilor, susţin surse politice pentru Adevărul.

În cele două luni şi jumătate de când a preluat Justiţia, Ana Birchall a grăbit procedura de repatriere a fostului primar PSD Radu Mazăre şi s-a poziţionat de partea instituţiilor europene care au criticat asaltul coaliţiei PSD-ALDE la statul de drept. Potrivit surselor citate, baronii social-democraţi se tem că Ana Birchall va iniţia şi un proiect de lege privind desfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, singura pârghie de presiune pe care o mai are PSD în Justiţie, după ce liderii social-democraţi şi-au luat gândul de la amnistie şi graţiere, iar Codurile penale zac pe masa CCR.

Însă, premierul Viorica Dăncilă nu va desfiinţa Secţia Specială de Investigare a Magistraţilor, pentru a nu trezi o nouă revoltă în partid, potrivit surselor citate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă nu-şi doreşte ca Secţia Specială să fie condusă de Adina Florea, procuror cu o imagine compromisă, mai ales după ce a anchetat-o pe fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi. Adina Florea este asociată cu Liviu Dragnea şi cu Lia Savonea, şefa CSM apropiată de PSD, deci orice viitoare anchetă a secţiei speciale va afecta direct imaginea Guvernului Dăncilă.

Secţia specială poate fi desfiinţată fie prin ordonanţă de urgenţă, fie prin lege. Cum premierul Viorica Dăncilă se opune unei OUG, invocând rezultatul referendumului pe Justiţie, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să vină cu un proiect de lege, tocmai ca să pună presiune pe liderii PSD în buza campaniei electorale pentru prezidenţiale, unde tema centrală va fi statul de drept. Ana Birchall, din postura de ministru al Justiţiei, ar trebuie să iniţieze proiectul de lege pentru desfiinţarea secţiei speciale. La polul opus, baronii PSD cer asigurări de la premier că Ana Birchall nu va redacta proiectul de lege cerut de şeful statului, susţin sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă a început evaluarea tuturor miniştrilor şi până la Congresul din 3 august va definitiva lista remaniaţilor.

Politica