joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cazul Sorinei, plimbat, în continuare, între instanţe

Cazul Sorinei, fetița de 8 ani, luată cu forța de un procuror craiovean din casa asistentului maternal, din Baia de Aramă, Mehedinți, casă în care a crescut, pentru a fi dată familiei care a adoptat-o, este plimbat, în continuare, între instanțe.

Tribunalul Olt trebuia să ia, miercuri, o decizie cu privire la emiterea unei ordonanțe președințiale pentru ca Sorina să nu părăsească țara până la încheierea cercetărilor în cazul adopției sale de către o familie de craioveni care trăiește în SUA. Numai că magistrații olteni au decis că acest caz nu este de competența lor, o soluție urmând a fi dată de Judecătoria Slatina. Aceasta, dacă nu cumva vor fi alte intervenții.
Dosarul a fost inițial înregistrat la Tribunalul Mehedinți, care și-a declinat competența către Judecătoria Drobeta Turnu Severin. Soții Săcărin, cei care au adoptat-o pe Sorina, au cerut strămutarea dosarului la o altă instanță de teama unui scandal. Curtea de Apel l-a trimis la Olt.
Curtea de Apel dispusese şi refacerea actelor îndeplinite înainte de strămutare.

Reamintim că Procurorul general este cel care a solicitat ordonanţă preşedinţială pentru ca fata să nu fie scoasă din ţară. „(…) domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Prin acțiunea formulată s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut şi revizuirea deciziei de adopţie a Sorinei. Miercuri, Curtea de Apel Craiova a decis să amâne până joi soluția în acest caz.
Dacă se va anula, ori suspenda adopţia, fata nu se va mai putea întoarce la familia care a crescut-o întrucât autorităţile susţin că ea a fost ţinută în casa din Baia de Aramă ilegal, asistentul maternal nemaiavând nici atestat. Drept urmare, fata s-ar putea întoarce la orfelinat.
Tot joi, Maria Pițurcă, procurorul care a luat-o cu forța pe Sorina din casa asistentului maternal, află dacă va fi suspendată din funcție. Procurorul de la Parchetul Curții de Apel Craiova s-a prezentat, miercuri, la ședința Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, ședință în care s-a discutat suspendarea sa din funcţie. O decizie în acest sens va fi luată astăzi.
Inspecția Judiciară a anunțat, pe 2 iulie, că a început cercetarea disciplinară față de procurorul Maria Pițurcă, pentru manifestări ce dăunează prestigiului justiției, și a cerut suspendarea sa din funcție până la finalizarea anchetei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sorina a fost luată cu mascaţii, la sfârșitul lunii trecute, din casa din Baia de Aramă în care locuia. Scenele, filmate de familie, sunt greu de privit. Adulţi care ţipă, adulţi care trag de fata de 8 ani, copii speriaţi. Sorina se zbate în mânile procurorului Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, care a mers la faţa locului pentru a o lua pe fată şi a o preda familiei care a adoptat-o. Fata este târâtă până la o maşină în care este băgată cu forţa. Procurorul Maria Pițurcă a susținut că a acţionat legal şi că a încercat să nu o bruscheze.

Politica