joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lapte praf pentru sugari, asigurat tot anul

Bebeluşii care nu mai au mamă, cei din centrele de plasament, dar și cei ai căror mame nu pot alăpta primesc, din nou, de la stat, lapte praf. Distribuirea laptelui praf a fost reluată, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că nu vor fi probleme cu stocul până la sfârşitul anului.

Aproape o mie de cutii cu lapte praf se distribuie lunar în judeţul Dolj. Conform DSP Dolj, beneficiază de lapte praf gratuit sugarii cu vârste între 0 și 12 luni, care nu mai au mamă, cei care ajung în centrele de plasament, dar și cei ai căror mame nu pot alăpta din cauza anumitor probleme de sănătate grave (TBC pulmonar activ, neoplazii, cașexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficiență renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependență de alcool, tutun care determină intoxicații ale copilului).
„Laptele praf gratuit se dă în baza unei prescripții medicale, cu respectarea anumitor criterii. Am avut, luna trecută, 797 de cutii de 800 de grame distribuite, 238 de copii din județ beneficiind de lapte. La noi, cam acesta este necesarul lunar. Până într-o mie de cutii de lapte praf. Au fost ceva probleme la începutul anului, dar noi, în primele două, trei luni l-am asigurat din ce mai aveam de anul trecut. Acum este stoc suficient”, a declarat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
Laptele praf este distribuit de direcțiile de sănătate publică autorităților administrative locale, iar cutiile se ridică în baza rețetelor emise de medicii de familie.

Politica