joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Greşelile agricultorilor la recoltare, amendate

Aproape 300 de incendii de vegetaţie uscată au stins, în acest an, pompierii doljeni, dar se aşteaptă ca numărul lor să crească odată cu începerea campaniei de recoltare a cerealelor păioase. Agricultorii fac mai multe greşeli care pot duce la izbucnirea unor incendii, spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia” al judeţului Dolj.

Proprietarii terenurilor agricole, deținătorii de utilaje agricole și de transport, precum și cei care utilizează astfel de utilaje trebuie să respecte mai multe reguli și măsuri atât la recoltarea cerealelor cât și la transportul și depozitarea acestora.
„Riscul de incendiu crește semnificativ în perioada campaniei de recoltare a cerealelor păioase, dar și la depozitele de furaje și cereale, în perioada campaniei agricole din vară. Pentru a evita potențiale consecințe grave asupra vieții, mediului înconjurător și a bunurilor materiale, este necesară respectarea legislației PSI.
Una dintre cele mai importante reguli și deseori încălcată în practică de operatorii combinelor este ca recoltarea să se efectueze în sens invers față de direcția vântului.
De asemenea, alimentarea cu carburant a mașinilor și utilajelor agricole este permisă numai în punctele special amenajate, fiind strict interzisă orice fel de alimentare în lanul de cereale sau la distanțe mai mici de 50 de metri față de acesta, cu combustibil transportat în vase deschise sau vase din material plastic”, spun reprezentanţii ISU Dolj.

Amenzi de până la 2.500 lei
Legea interzice şi remedierea oricăror defecțiuni apărute la utilajele agricole la o distanță mai mică de 50 de metri de lanurile nerecoltate, miriști sau zone cu vegetație uscată.
„Mecanizatorii trebuie să aibă în vedere verificarea tehnică a tuturor mașinilor, a utilajelor agricole înainte de intrarea în folosire. Acestea trebuie dotate cu dispozitive para-scântei și cu mijloace de apărare împotriva unui potențial incendiu, precum stingătoare, butoaie cu apă de 100 de litri, lăzi cu nisip și mături cu coadă de cel puțin 2 metri.
De asemenea, operatorii utilajelor agricole trebuie să cunoască reglementările PSI în vigoare, regulile referitoare la utilizarea focului deschis și cele despre fumat.
Fumatul, iluminatul cu flacără deschisă și alte utilizări ale focului deschis sunt interzise la mai puțin de 50 de metri de punctele de recoltare și depozitare a produselor agricole”, mai arată ISU Dolj.
Pe de altă parte, proprietarii de terenuri și administratorii de asociații agricole trebuie să asigure izolarea lanurilor prin fâșii arate/discuite cu lățimea de peste 20 de metri spre drumurile adiacente și păduri sau de minimum 50 de metri în cazul căilor ferate. În plus, suprafeţele mari de teren cultivate cu păioase trebuie parcelate prin fâșii longitudinale și transversale.
„După recoltare, paiele rezultate trebuie strânse imediat și miriștea trebuie arată. Este complet interzisă arderea vegetației uscate și a miriștilor fără un accept scris din partea autorității pentru protecția mediului și informarea prealabilă a primăriei în vederea emiterii permisului de lucru cu foc deschis.
Acest permis poate fi emis de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență, cadrul tehnic cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor sau de o altă persoană desemnată în acest sens. Permisul de lucru cu foc este valabil o singură zi, iar la terminarea lucrului se predă de către executant emitentului”, mai transmit reprezentanţii ISU Dolj.
Cei care nu iau acest acord şi dau foc miriştilor riscă amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 2.500 lei.
De la începutul anului, pompierii doljeni au intervenit pentru stingerea a 276 de incendii de vegetaţie uscată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica