vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE DOLJ: VIZA ANUALĂ DE MEDIU, O GARANȚIE A RESPECTĂRII NORMELOR DE MEDIU

Deputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj: ”Verificarea anuală a respectării condițiilor de mediu de către toți operatorii va descuraja fenomene negative precum funcționarea fără autorizatie de mediu sau monopolul asupra afacerilor cu deșeuri, cu consecințe nefaste asupra mediului și, de asemenea, va evita declanșarea unor proceduri de infringement la adresa României”

Protecția mediului și eliminarea unor fenomene economice care aduc atingere securității de mediu, si nu numai, reprezintă obiective politice pentru ALDE. Obervăm extinderea unor fenomene economice periculoase inclusiv în judetul Dolj care genereaza riscuri majore la adresa mediului și a sanatății publice.

Pentru diminuarea acestor riscuri este nevoie de o reglementare mai clara a modului in care operatorii economici își desfașoară activitatea din perspectiva obiectivelor de mediu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Este nevoie de o viza anuală de mediu. Autorizația de mediu și autorizația integrată de mediu își păstrează valabilitatea pe toată perioada în care beneficiarii lor obțin viza anuală. Scopul aplicării vizei anuale este acela de a confirma faptul că titularul desfășoară activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația de mediu sau autorizația integrată de mediu și că nu au intervenit modificări care să afecteze condițiile stabilite prin actele de reglementare”- precizeaza deputatul ALDE Ion Cupă, inițiatorul unui proiect de lege prin care se propune modificarea articolului 16 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului.

Acest sistem de autorizare va conduce la respectarea condițiilor de mediu de către operatorii economici, dat fiind că cel puțin o dată pe an vor fi supuși verificărilor de conformare, verificărilor de funcționare și, nu în ultimul rând, verificărilor referitoare la menținerea calității mediului la starea inițială. Operatorul economic va funcționa într-un mod corect și cu respectarea condițiilor de mediu impuse, la un înalt nivel tehnologic

Prin acest proiect de lege se propune ca valabilitatea autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu să nu mai fie cuantificată în timp (5 ani, respectiv 10 ani), ci să țină cont de constanța funcționării activităților economice la parametrii inițiali, cu aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu.

”Un lucru foarte important este acela că viza anuala de mediu va conduce la încheierea unor proceduri de infringement la adresa României și va preveni deschiderea unor noi proceduri de infringement de către Comisia Europeană împotriva României ” – a mai precizat Ion Cupă, președintele ALDE Dolj, inițiatorul proiectului de lege.

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ

 

 

Politica