joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România invadată de țânțari 

Marile oraşe din România se confruntă, în plină vară, cu o invazie a ţânţarilor. Vina, spun oamenii este a autorităţilor care, se pare, că au început prea târziu stârpirea acestora sau că nu au făcut nimic până acum. La rândul lor, cei responsabili spun că ploile din ultima vreme nu le-au permis să combată eficient aceste insecte mici, care însă pot produce boli grave.

Potrivit unui documentar despre pericolul reprezentat de țânțari, „Acesta este considerat cel mai periculos animal de pe Pământ. Ţânţarii ucid sute de mii de oameni în fiecare an. Cei mai vulnerabili – copiii şi femeile însărcinate. Nicio altă înţepătură nu ucide şi nu îmbolnăveşte la fel de mulţi oameni”.

Ţânţarii transmit virusul West Nile, care poate provoca boli grave, unele chiar mortale. 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează trebuie să fiţi foarte atenţi pentru că boala debutează cu simptomele unei gripe. Adică febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoare, ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin intermediul ţânţarului, se transmite un virus cu potenţial foarte mare patogen, care ne dă aşa numita encefalită West Nil,e care apare la circa 5-7 zile după o înţepătură banală”, spune Costinel Popescu, medic infecţionist.

În sezonul trecut, din mai până în noiembrie, au fost înregistrate 277 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. 42 de oameni au murit, 11 doar în Capitală, potrivit digi24.ro

 

Politica