sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Evaluare Naţională 2019. Subiectele la română, primite de elevi

Elevii clasei a VIII-a au susţinut, marţi, proba scrisă la Limba şi literatura română, în cadrul examenului de Evaluare Naţională 2019.

La primul subiect, elevii au primit un fragment din „Ultima cursă”, de Horia Lovinescu și li s-a cerut să redacteze o argumentație pe baza unui text al genului dramatic. 

Cerințele de la primul punct, au fost: găsirea unor sinonime, menționarea rolului cratimei, modul de formare a unor cuvinte cum ar fi băiețel, precum transcrierea unor cuvinte care conțin diftong.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, o altă cerință a fost formularea unui enunț cu două idei principale, respectiv secundare din text.

Al doilea dintre subiectele la română a constat într-un fragment „A fost o dată un scriitor foarte încăpățânat” de Adina Nelega, printre cerințe fiind menționarea modului și timpului unor verbe, a funcției sintactice a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate și construirea unei fraze cu două propoziții – o subordonată completivă directă introdusă prin conjuncția „dacă. 

La punctul B al subiectului doi la română la Evaluare Națională 2019, elevii au avut de redactat o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală în timpul unei activități de lectură. Ministerul Educației va publica la ora 15.00, baremul de corectare a subiectelor la română la Evaluare Națională 2019.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, pe 20 iunie, absolvenţii clasei a VIII-a vor da examenul la matematică, la Evaluarea Națională 2019. 

Primele rezultate vor fi comunicate marţi, 25 iunie, până la ora 12:00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Rezultatele finale ale examenului de evaluare vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie.

 

Politica