joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Simulare de inundații la Novaci

Se împlinesc cinci ani luna viitoare de când Gilortul și-a ieșit din matcă și a inundat zeci de case și gospodării la Novaci, dar albia râului tot neamenajată rămâne, așa cum rămâne și pericolul producerii unor noi inundații în cazul unor ploi la fel de abundente ca în 2014.

Autoritățile au organizat, ieri, un exercițiu la podul din zona centrală a orașului tocmai pentru a le reda localnicilor încrederea că sunt pregătite să intervină, dacă situația o va impune, scrie gorjeanul.ro

Și anul acesta a plouat, dar nu la fel de mult ca în vara lui 2014, când s-au înregistrat aproape 300 de litri pe metru pătrat. Ieri dimineață, forțele de intervenție au primit misiunea de a salva trei persoane pe care o viitură le-ar fi izolat în albia Gilortului, misiunea cea mai grea revenindu-le celor de la Salvamont. Acum cinci ani salvamontiștii participau pentru prima dată la salvarea unor persoane surprinse de ape, în prezent instituția condusă de Sabin Cornoiu devenind un pilon important în misiuni de acest gen.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am avut la acest exercițiu trei persoane surprinse de viitură, două dintre ele pe piciorul unui pod, iar cealaltă pe o insulă formată în mijlocul râului. Am încercat să intervenim cu echipamente de salvare de ultimă generație. În primul rând, am făcut o supraveghere video aeriană, cu ajutorul unei drone, pentru a vedea atunci când vin bușteni pe apă să nu fie loviți salvatorii sau chiar persoanele sinistrate. Am aplicat apoi trei sisteme de salvare, cu sac de salvare, cu două tipuri de tărgi și am încercat să recuperăm tărgile tot prin trei sisteme diferite, cu o tiroliană, printr-un troliu acționat electric și printr-un sistem manual, pentru a acoperi întreaga gamă de salvare posibile și cu echipamentele necesare. La final am arătat și cum se recuperează salvatori dintr-un torent cu ajutorul plăcii de torent. Sperăm că toată lumea a înțeles că dacă folosim echipamente moderne și corespunzătoare și oameni bine pregătiți putem șanse să intervenim în asemenea situații care sunt extrem de dificile. Pentru noi 2014 a fost un an de început. Atunci ne-am dat seama ce trebuia să facem în realitate, chiar dacă acțiunile au fost încununate de succes. Am reușit să intervenim bine, dar de atunci ne-am dotat și pregătit în permanență”, a menționat Sabin Cornoiu.

Primarul Dumitru Leuștean a dat asigurări la finalul exercițiului că autoritățile sunt mult mai pregătite să intervină decât acum cinci ani, dar a recunoscut că albia Gilortului tot neamenajată rămâne și, ca urmare, pericolul unor inundații există oricând va ploua mai abundent.

Asigurări a dat și prefectul Ciprian Florescu, spunând că Guvernul are în atenție alocarea banilor necesari lucrărilor de la Novaci, mai ales că proiectul i-a fost prezentat recent și premierului Viorica Dăncilă.

sursa foto: facebook

Politica