sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Concert de 3 miliarde lei, pentru laude pe facebook

Concertul Placido Domingo Jr. & Friends, care a avut loc în aprilie, la Sala Polivalentă din Craiova şi care a fost organizat de Filarmonica Oltenia, a costat aproape 3 miliarde lei vechi. La acest concert s-a reuşit vânzarea a 404 bilete, adică de trei ori mai puţine decât invitaţiile distribuite. Directorul Filarmonicii Oltenia, Gabriel Zamfir, consideră că evenimentul a fost unul de succes, pentru că a avut like-uri pe facebook.

Conform unui răspuns transmis de reprezentanţii Filarmonicii Oltenia, la solicitarea Jurnalul Olteniei, din 296.991 lei, cât a costat concertul Placido Domingo Jr. & friends, organizat în aprilie la Craiova, 11.475 lei au fost plătiţi pentru închirierea Sălii Polivalente. Restul sumei, 285.516 lei, a fost plătită către Asociaţia Spectaculis pentru a se ocupa de eveniment.

Suma integrală a venit de la bugetul Filarmonicii, adică din cel al craiovenilor, aceasta fiind o instituţie subvenţionată de municipalitate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din total, s-au întors înapoi banii pe 404 bilete, din 2.800 câte ar fi putut fi vândute, acesta fiind numărul locurilor disponibile.

Au fost distribuite însă 1.200 de invitaţii. Reprezentanţii Filarmonicii spun că nu au fost criterii de distribuire, însă, conform unor surse, acestea ar fi fost împărţite pe criterii de afinități politice, multe prin intermediul grupurilor de whatsapp.

În răspunsul menţionat anterior, semnat de managerul Filarmonicii, Gabriel Zamfir, la spectacol au fost totuşi ocupate 2.300 de locuri, dar nu explică şi cum. Sunt, conform cifrelor prezentate, aproximativ 700 de persoane care au luat parte la spectacol fără să plătească, fără invitaţii.

„Continui prin a dezinforma”

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată pentru a contracara acuzaţiile aduse, în şedinţele de consiliu local, de Adriana Ungureanu, consilier local din partea PNL, care a semnalat în mai multe rânduri că de la instituţie s-ar cheltui bani necontrolat, managerul Filarmonicii, Gabriel Zamfir, a susţinut că spectacolul a fost un succes.

„Continui prin a dezinforma şi a comunica opiniei publice că doamna consilier local aka Vivien Craiova (n.r. – Adriana Ungureanu) minte şi spune că am cheltuit sume mari pe un proiect pe care nu l-am realizat, pe care l-am eşuat. (…) Este unul dintre cele mai bune evenimente realizate în ultimii 10 ani ai Filarmonicii”, a spus Zamfir.

Reuşita, conform acestuia, constă în like-urile şi vizualizările de pe facebook.

„Vă invit să vedeţi live-ul, înregistrarea de pe pagina de socializare a Filarmonicii Oltenia, unde avem peste 244 de distribuiri, peste 250 de comentarii laudative, peste 80.000 de vizualizări şi vă invit totodată să vedeţi reacţia publicului. (…) Nu puteţi să spuneţi, atâta timp cât de peste ocean, din America, din Canada, sunt oameni care comentează laudativ la adresa oltenilor, nu poate nimeni să spună că a fost un eşec, atâta timp cât români de-ai noştri laudă iniţiativa respectivă”, a mai spus Zamfir.

Acesta a dat de înţeles că faptul că nu au fost vândute mai multe bilete nu este o problemă, întrucât el trebuie să aibă „realizări de 3%”.

„Dacă eu am 370 de locuri în Filarmonică şi vând 371 bilete (n.r. – la un concert organizat în Polivalentă) evenimentul meu este realizat. Întrucât cheltuielile de la Sala Polivalentă au fost în sumă „x”, iar veniturile proprii au fost în sumă de 10% din cheltuială. Prin urmare, la următoarea evaluare o să fiu evaluat corect întrucât eu trebuia să încasez 3% şi 97% conform legii (…) La concertul de la Sala Polivalentă, din vânzarea de bilete, 404 bilete, am încasat 220-240 milioane (n.r. – lei vechi), ceea ce înseamnă cam 10% din cât s-a cheltuit”, a spus el.

 

„Inculţii” de la cofetării

Deşi s-a plâns de jignirile aduse de consilierul local Adriana Ungureanu, Zamfir a găsit de cuviinţă să răspundă cu aceeaşi monedă. El consideră că cei care fac prăjituri nu sunt suficient de inteligenţi pentru a înţelege „muzica cultă”.

„Una este să faci prăjituri şi alta este să asculţi şi să înţelegi o muzică cultă”, a spus managerul Filarmonicii Oltenia.

Aproximativ aceeaşi declaraţie a făcut-o şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu, în ultima şedinţă de consiliu local, atunci când Adriana Ungureanu a cerut explicaţii pe cheltuielile făcute de Filarmonică.

„Cu mine nu intraţi în ţigănie, aici nu vorbim de nişte reţete şi nu suntem o societate comercială care face cozonaci. Aici este o instituţie de cultură”, a spus Genoiu.

În conferința de vineri, pe lângă criticile aduse consilierului local Adriana Ungureanu, managerul Filarmonicii a certat jurnaliştii care au scris lucruri mai puţin plăcute despre instituţia pe care Gabriel Zamfir o conduce şi despre acesta.

La ultima evaluare a activităţii sale, a luat 9,35, adică satisfăcător. Cu toate acestea, raportul evaluării sale nu a fost semnat de reprezentantul Primăriei Craiova, respectiv viceprimarul Stelian Bărăgan. Ba, mai mult, se face un audit la Filarmonică pentru a se stabili în ce măsură cheltuirea banului public a fost făcută cu respectarea legii.

Un astfel de audit ar trebui făcut, considerăm noi, de Curtea de Conturi.

„Raportul de evaluare al comisiei nu a fost semnat de mine. Am refuzat să îl semnez, am raport făcut. Consider că acea notă nu reflectă activitatea dumnealui”, a spus Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei, în şedinţa de Consiliu Local de la finele lunii trecute.

Politica