marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Moara Dracilor, una dintre cele mai frumoase cascade din ţară

„Moara Dracilor” din Munţii Latoriţei, judeţul Vâlcea, este considerată una dintre cele mai frumoase cascade din ţară: o cădere spectaculoasă de apă în două trepte de la 20 – 25 de metri, despre care mulţi au auzit, dar foarte puţini au avut privilegiul de a o şi vedea. Se află în apropierea celui mai „jos” lac glaciar din România, Iezerul Latoriţei.

Munţii Latoriţei fac parte din grupa Parângului a Carpaţilor Meridionali, unde există masive cu altitudini de peste 2000 de metri, situate între Olt şi Jiu. Traseul traversează Cheile Latoriţei, printre cele mai spectaculoase şi mai puţin cunoscute defilee din ţara noastră. Acestea se află între Munţii Latoriţei şi Munţii Căpăţânii, pe o distanţă de 25 de km.

Pe drum spre Moara Dracilor mai există două cascade uimitoare: Boroncioaia şi Apa Spânzurată, dar şi obiective turistice renumite precum cabana Petrimanu şi lacurile de acumulare Petrimanu şi Galbenu.
Traseul marcat începe de la coada Lacului Galbenu: cruce galbenă până la confluenţa Latoriţei de Est cu pârâul Muntinu – 45 minute, iar apoi punct roşu până la cascadă -15 minute, susţin cunoscătorii. La coada celui din urmă există un pod, iar traseul continuă pe drumul forestier până la o baracă. De aici, se poate merge numai pe picioare, traversându-se pârâul de lângă baracă, pe un buştean cu „balustradă”, traseul fiind marcat cu cruce galbenă şi punct roşu. Poteca din pădure este abruptă şi paralelă cu pârăul.

Când poteca se înfundă într-o pădure deasă, se coteşte spre albia pârâului, iar de aici pe stânci, până la o altă potecă prin pădure. Pe traseu există o intersecţie de poteci, una care duce spre Iezerul Latoriţei lacul glaciar aflat la cea mai joasă altitudine din ţară – 1.580 metri, considerat de cei care au ajuns în zonă drept „cel mai liniştit lac din ţară”, iar cealaltă potecă duce spre cascada „cea mai furibundă”, marcată cu punct roşu. Distanţa între cele două obiective, tot potrivit celor care au avut ocazia să le descopere, este de aproximativ 45 de minute.

„Moara Dracilor”, din Rezervaţia Naturală Iezerul Latoriţei, este un loc unde numai cei mai temerari şi cunoscătorii pot ajunge, fiind vorba despre un traseu destul de dificil, motiv pentru care nu este recomandat începătorilor, fără o călăuză sau hărţi bune. Mulţi care s-au aventurat în zonă s-au plâns în mediul online că deşi ştiau de existenţa acestei cascade nu au putut să o găsească. De aceea, a devenit un fel de „Fata Morgana” a Cheilor Latoriţei, pe care doar norocoşii reuşesc să o vadă.

În Rezervaţia Iezerul Latoriţei există numeroase cascade atractive, lacuri şi peisaje unice pentru turişti. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Lacul de acumulare Petrimanu, 1130 metri altitudine şi Galbenu, 1304 metri, altitudine. Întregul loc, susţin cunoscătorii, este cu totul aparte, plin de peisaje care îţi taie răsuflarea şi care abia aşteaptă să fie descoperit.

Una dintre informaţiile contradictorii referitoare la acest obiectiv turistic spectaculos, menţionează că această Cascada Moara Dracilor este „unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Oltului”, ceea ce este incorect, pentru că nu se află pe Valea Oltului, ci se ajunge la ea de pe DN 7.

Adevărul

Politica