vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum a obținut UDMR 1.500 de voturi în Craiova?

În Dolj au fost 1.468 de voturi pentru UDMR, deși datele ultimului recensământ arată o populație de numai 192 de maghiari în județ. Comparativ, în urmă cu 5 ani, UDMR a obținut zero procente în Dolj. 0,62% din voturi au mers către partidul minorității anul acesta, adică 1.200 de doljeni au preferat UDMR în detrimentul oricărei alte formațiuni sau al candidaților independenți. În caz că v-a scăpat acest amănunt, la o verificare a voturilor veți observa că UDMR a colectat cu consecvență câteva sute de voturi sau chiar peste 1.000 în județe unde altădată înregistra zero procente.
UDMR a reușit să treacă pragul de 5% la mustață, cumulând un procent de 5,49% la alegerile europarlamentare. Dacă veți analiza datele cu puțină atenție, veți înțelege și cum au reușit să facă acest lucru. În județe în care la alegerile trecute UDMR înregistra 0.00%, partidul a obținut de această dată procente aparent minore, dar cruciale pentru atingerea pragului, media fiind undeva la 0.60%. Oare cum a reușit partidul minorității maghiare acest lucru? Să fi fost prin cedarea voturilor de către PSD?

Mai multe exemple:
În Teleorman, la numai 18 unguri înregistrați în evidența populației conform recensământului, au existat 667 de persoane care au optat pentru UDMR. La Iași, ungurii au strâns peste 2.000 de voturi, cu doar 69 de persoane de etnie maghiară înregistrate în evidența populației. În Galați, cu 133 maghiari în evidență, au fost 1.376 de voturi pro UDMR. La Botoșani, 926 de voturi și numai 14 unguri în evidență. În toate aceste județe și multe altele pe care nu le voi enumera aici, UDMR a avut 0 procente la alegerile europarlamentare trecute. Acum, însă, a obținut jumătatea de procent care a făcut diferența pentru atingerea pragului.

Av. Lucian Săuleanu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica