vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua alegerilor pentru Parlamentul European şi a referendumului pe justiţie. Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00

Secţiile de votare din România se deschid duminică, la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. Pentru cei 18.9 milioane de alegători au fost organizate 18.730 de secţii de votare în ţară şi 441 de secţii de votare peste hotare, scrie Mediafax.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că numărul total de alegători cu drept de vot este de 18.968.840 de persoane, din care un număr de 700.843 de români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.

Totodată, pentru românii din Diaspora, Ministerul de Externe a organizat un număr de 441 de secţii de votare, precizând că numărul secţiilor este unul record comparativ cu scrutinele de la europenele din 2007, 2009 şi 2014 când au fost organizate 190 de secţii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Votanţii trebuie să ştie că:

– Votarea începe la ora 7.00 şi se termină la 21.00.

– Veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secţiei de votare.

– După scanarea actului de identitatea şi validarea alegătorului, acesta se va deplasa înspre membrii biroului electoral. Dacă nu se încadrează în condiţiile legale, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare ia o decizie în acest sens.

– Aveţi opţiunea de a vota doar la europarlamentare sau doar la referendum. Dacă nu doriţi să votaţi la referendum, membrii biroului electoral al secţiei de votare vor trage o linie în dreptul spaţiului pentru semnătură pentru referendum de pe listele permanente şi viceversa la alegerile europarlamentare .

După semnarea sau înscrierea şi semnarea pe lista electorală suplimentară veţi primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare şi două pentru referendum.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. Dacă aceasta lipseşte, votul va fi declarat nul!

Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opţiunii de la referendum.

La alegerile europarlamentare 2019 pot vota toţi cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

De asemenea, pot vota cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, având domiciliul sau reşedinţa în România şi care s-au înscris în lista electorală specială pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Românii care votează la secţiile organizate în străinătate vor fi înscrişi pe listele electorale suplimentare.

Dacă sunteţi omis din lista permanentă, veţi fi înscris pe o listă suplimentară. Bucureştenii trebuie să voteze la secţia unde sunt arondaţi, ei neputând vota pe listă suplimentară în alt sector. Ambele voturi (pentru europarlamentare şi referendum) vor fi date în aceleaşi secţii de votare.

Dacă nu sunteţi în localitatea de domiciliu, în afară de Bucureşti unde nu se poate vota între sectoare, oriunde aţi fi în ţară puteţi vota la orice secţie de vot, pe lista suplimentară.

 

 

Politica